Чемпіонат Європи із футболу починається 11 червня: «Євро-2020» відбудеться в новому форматі, а збірна України почне на турнірі свій шлях уже 13 червня.

The Village Україна відповідає на запитання, які могли у вас виникнути перед початком «Євро» (але які могли соромитися поставити).

Що таке «Євро»?

Чемпіонат Європи із футболу – це турнір національних збірних, який організовує Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА). «Євро» регулярно відбувається кожні чотири роки з 1960 року, переможець турніру стає найкращою національною командою Європи. Хоча УЄФА включає здебільшого європейські країни, також вона має у складі розташовані в Азії або трансконтинентальні держави Ізраїль, Казахстан, Вірменію, Грузію, Азербайджан і Росію.

Офіційний логотип «Євро-2020»

Чемпіонат Європи вважається другим за престижністю турніром збірних після чемпіонату світу (але з цим можуть посперечатися шанувальники латиноамериканського футболу та Копа Америка). Чинний переможець «Євро» – національна команда Португалії, що виграла «Євро-2016», здобувши у фіналі перемогу над господаркою чемпіонату збірною Франції.


«Євро-2020» стане турніром в особливому форматі. УЄФА вирішили відсвяткувати 60-ту річницю «Євро», запропонувавши особливий формат «європейського свята футболу». Це означає, що замість однієї чи двох країн, як це відбувається зазвичай (і як у 2012-му його приймали Україна та Польща), ювілейний чемпіонат Європи прийме одинадцять країн та одинадцять міст – від Лондона та Мюнхена до Бухареста й Баку. Пояснювали цю ідею наміром популяризувати футбол на всьому континенті: наприклад, Угорщина, Румунія, Шотландія, Данія й Азербайджан раніше не приймали міжнародні футбольні турніри такого рівня. Водночас пояснити її можна було й браком заявок на проведення турніру однією країною. 

Ухвалювали рішення про новий формат у 2012 році. Відтоді головного ініціатора ідеї президента УЄФА Мішеля Платіні відсторонили від футболу за обвинувачення в корупції, європейський футбол перейшов на нову систему з додатковим турніром Ліга націй, а пандемія змусила відкласти «Євро-2020» на 2021 рік. (Але турнір зберіг назву «Євро-2020», як і «Олімпійські ігри-2020», які відклали на літо 2021-го.)


То де буде «Євро»? Ідея з «європейським святом футболу» й кількома країнами та містами залишилася незмінною. У процесі та внаслідок пандемії, втім, внесли дві зміни: ірландський Дублін викреслили зі списку господарів, а Іспанія замінила місто-господаря Більбао на Севілью.

Список країн і міст, що приймають «Євро-2020»:

  • Лондон, Велика Британія – стадіон «Вемблі»;
  • Рим, Італія – «Стадіо Олімпіко»;
  • Мюнхен, Німеччина – «Allianz-Арена»;
  • Севілья, Іспанія – «Олімпійський стадіон»;
  • Амстердам, Нідерланди – «Арена Йохана Кройффа»;
  • Копенгаген, Данія – «Паркен»;
  • Ґлазґо, Шотландія – «Хемпден Парк»;
  • Будапешт, Угорщина – «Арена Пушкаша»;
  • Бухарест, Румунія – «Національна арена»;
  • Баку, Азербайджан – «Олімпійський стадіон»;
  • Санкт-Петербург, Російська Федерація – «Газпром-Арена»;

Вирішальні матчі «Євро-2020» відбудуться на лондонському стадіоні «Вемблі»: домашня арена збірної Англії прийме три матчі англійської команди на груповому етапі, два матчі 1/8 фіналу, обидва півфінали та фінал. Матчі 1/4 фіналу відбудуться в Баку, Мюнхені, Римі та Санкт-Петербурзі. Решта міст приймуть лише по три матчі групового етапу.

Коли відбудеться «Євро»?

«Євро-2020» триватиме з 11 червня до 11 липня. Відкриє турнір матч Італія – Туреччина на римському стадіоні «Стадіо Олімпіко», почнеться матч 11 червня о 22:00 за київським часом. Фінал 11 липня також почнеться о 22:00. На груповому етапі ігри розділили за трьома часовими слотами: 16:00, 19:00 і 22:00.

ОК, а коли, де та з ким грає збірна України?

Третій виступ національної команди України на «Євро» почнеться в неділю, 13 червня, о 22:00 – матчем проти збірної Нідерландів в Амстердамі. На груповому етапі українська збірна зіграє також із Північною Македонією й Австрією.

Матчі збірної України:

  • Нідерланди – Україна (неділя, 13 червня, 22:00 – Амстердам, Нідерланди – «Арена Йохана Кройффа»);
  • Україна – Північна Македонія (четвер, 17 червня, 16:00 – Бухарест, Румунія – «Національна арена»);
  • Україна – Австрія (понеділок, 21 червня, 19:00 – Бухарест, Румунія – «Національна арена»);

Де дивитися «Євро»?

Усі матчі збірної України на чемпіонаті транслюватиме загальнонаціональний канал «Україна». Як офіційний транслятор «Медіа Група Україна» покаже матчі «Євро» на спеціалізованих каналах «Футбол-1» і «Футбол-2», а також у сервісі OLL.TV. «Своєю чергою, OLL.TV надає право трансляції цих каналів своїм партнерам в OTT та IPTV – сервісу Vodafone TV та Інтерактивне телебачення від Укртелекому», – додають представники групи в коментарі Detector Media.

Також на «Євро-2020» готують фан-зони з колективним переглядом матчів. Головну фан-зону в Києві готують на НСК «Олімпійський», де встановлять великий екран перед однією із трибун стадіону. Квитки на матч Нідерланди – України – від 100 гривень.

А що із квитками? 

Квитки на матчі групового етапу вже продали. Через пандемію стадіони прийматимуть матчі з обмеженою кількістю вболівальників: від 20% до 50% заповненості арени залежно від країни; єдиний виняток – стадіон у Будапешті, який готується прийняти максимальні для своєї місткості 68 тисяч людей. Утім, регуляції ще можуть змінюватися залежно від епідемічної ситуації в окремій країні.

Потрапити на перший матч із Нідерландами українці не зможуть, оскільки через коронавірусні обмеження королівство не приймає туристів з України: станом на 11 червня Україна не входить до «списку безпечних країн» за версією Нідерландів.

У Румунію на матчі другого та третього туру потрапити можна – як представники країни «зеленої» зони українці можуть відвідати Румунію за наявності негативного ПЛР-тесту, зробленого не пізніше як за 72 години до перетину кордону, а також за умови перебування у країні протягом не більше як трьох днів. Для власників квитків на матчі збірної України Румунія зробила виняток – після перетину кордону не треба буде проходити самоізоляцію.

За умови виходу збірної України у плейоф є імовірність відкриття нової квоти квитків на матчі. Стежити за інформацією про квитки можна на офіційному сайті УЄФА або в мобільному додатку.

Гаразд, що ще треба знати про «Євро-2020»?

Принципова зміна формату «Євро-2020» – кількість учасників групового етапу та раунду плейоф. Цей чемпіонат Європи стане другим у збільшеному форматі учасників: якщо раніше на «Євро» змагалися 16 команд у чотирьох групах, то після «Євро-2016» їх 24. Відповідно, змінилася й кількість груп та система кваліфікації із групового етапу в раунд плей-оф: в 1/8 фіналу вийдуть не лише по дві найкращі команди з кожної групи, а й чотири команди із третіх місць із найкращими показниками. Детальніше про алгоритм визначення – за посиланням.

А що зі змінами у правилах?

  • «Євро-2020» стане першим чемпіонатом Європи із системою відеоповторів, яку із 2018 року вводять у світовому футболі. Система відеоасистента арбітра дозволяє головному судді переглядати відеоповтори суперечливих моментів, щоб ухвалити рішення щодо ігрових моментів. (Але реалізація системи поки також викликає суперечливі думки.) Окрім того, на відміну від попередньої практики, транслятори будуть показувати лише остаточне рішення арбітрів щодо фіксації офсайдів, а не процес ухвалення цих рішень.
  • На відміну від традиційної системи із трьома замінами, на «Євро-2020» кожна команда зможе робити по п’ять замін у складі під час гри. Втім, проводити ці заміни можна лише за три часові слоти: тобто зупиняти гру понад три рази (крім перерв між таймами) для проведення заміни не вийде. Ще одну додаткову заміну можна провести в екстратаймі – за умови нічиєї в основний час під час гри раунду плейоф. Тимчасову зміну правил пояснюють упливом пандемії на футбольну систему та календар матчів, раніше її випробували (і продовжили ще щонайменше на рік) у найпрестижнішому клубному турнірі європейського футболу Лізі чемпіонів, а також більшості провідних європейських чемпіонатів.
  • Замість традиційного списку із 23 гравців на «Євро-2020» командам дозволили заявити по 26 гравців. На заявку на кожен із матчів збірна може використати лише 23 футболістів, але три додаткові місця залишаться – про всяк випадок в умовах пандемії. При цьому перед кожним матчем можна провести заміну ще одного з голкіперів – виключно за умови отримання травми або інших проблем зі здоров’ям.
  • Ще одна зміна стосується трактування порушення правил через гру рукою. Відповідно до нового рішення Міжнародної ради футболу, «ненавмисна» гра рукою не буде причиною для скасування гола. Відтепер як умисну гру рукою трактують «свідомий дотик до м’яча рукою, дотик рукою до м’яча, який збільшує площину тіла гравця, або дотик рукою до м’яча, який не є природним чи виправданим у певній ситуації».

ОК, а хто переможе? Фаворитом більшості провідних букмекерів є чинні чемпіони світу, національна команда Франції. Також виділяють Бельгію, Англію, Італію, Німеччину та Португалію. За інформацією агрегатора Odds Checker, збірна України – 14-та в списку фаворитів турніру. Але позаду обидва суперники українців за груповим етапом: Австрія та Північна Македонія.

Слава Україні? Героям слава! Українська асоціація футболу відреагувала на заборону УЄФА використовувати девіз на футболках гравців збірної, визнавши гасла «Слава Україні!» та «Героям слава!» офіційними футбольними символами України. Також на футболці зображено контури мапи України в межах територій, які визнаються українськими відповідно до міжнародного права – з незаконно анексованим Кримом та окремими районами Донецької та Луганської областей. На матч проти Нідерландів українські футболісти готуються вийти в футболках із цією символікою, підтвердив пресаташе збірної. 

Оновлення 20:00: Президент УАФ підтвердив що асоціація пішла на компроміс із УЄФА – серію футболок із гаслом «Героям слава!» не будуть знімати з продажу, але під час матчів збірної його закриють емблемою з мапою України.

Обкладинка: UEFA.com, Українська асоціація футболу