Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) вимагає прибрати «політичні» гасла, які викликали протести з боку Росії, із форми української збірної з футболу, повідомляє AFP News.

Раніше організація не мала претензій і затвердила дизайн футболки. Вони стверджували, що «це гасло саме собою може розглядатися як загальна й неполітична фраза загальнодержавного значення, а отже, може бути використане на футболці національної команди».

Форма української збірної з футболу для «Євро-2020». Джерело: Андрій Павелко
Форма української збірної з футболу для «Євро-2020». Джерело: Андрій Павелко

Як пише Barron's, у вівторок, 8 червня, Росія надіслала скаргу до УЄФА через дизайн футболки із гаслами «Слава Україні!» та «Героям слава!», а також через зображення на ній карти України з Кримом. На думку Росії, гасла «викликають асоціацію з націоналістичними угрупованнями під час Другої світової війни, які співпрацювали з нацистами».

Увечері, 9 червня, УЄФА заявили, що переглянули дизайн футболок ще раз і вирішили, що фраза «Героям слава» має «явно політичний характер», і тепер вимагають прибрати її з форми.

Водночас скаргу щодо карти із Кримом відхилили: її міняти не потрібно, тому що ООН «визнає територіальні кордони такими, як вони зображені».

Наразі в Римі тривають переговори Української асоціації з футболу з представниками УЄФА.


«Євро-2020» пройде з 11 червня по 11 липня. Збірна України зіграє з Нідерландами 13 червня, з Північною Македонією – 17 червня, з Австрією – 21 червня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Андрій Павелко