Медична реформа дає можливість обирати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра – самостійно і не прив’язуючись до прописки. Ми вже розповідали про те, як підписати декларацію з лікарем. Тепер The Village Україна дізнається у Міністерства охорони здоров’я, що треба знати, перед тим як обрати сімейного лікаря, за яким ви хочете бути закріплені.

У результаті кампанії кожен українець має обрати такого фахівця, у котрого лікуватиметься все життя, який знатиме його історію і буде консультувати щодо всіх можливих ризиків. МОЗ рекомендує обирати лікаря, якому ви готові довірити своє здоров’я. Кілька порад про те, на що варто звернути увагу. Зауважте, це лише базові рекомендації. Крім них, кожна людина має індивідуальні критерії до вибору лікаря.

 Перший критерій вибору – це має бути людина, якій ви довіряєте. Розпитайте знайомих, не соромтеся ставити запитання лікарю під час візиту.

 Компетентність і використання доказової медицини.

Пацієнтам, котрі не мають медичної освіти, складно оцінити вміння та навички лікаря. Проте є кілька критеріїв, за якими людина зрозуміє, чи цей фахівець справді є кваліфікованим лікарем:

 Упевненість і проактивність у необхідності вакцинації;

 Неприйняття фальшивих діагнозів на кшталт «вегето-судинна дистонія»;

 Не вважає гомеопатію ефективним лікуванням;

 Уникає надмірного і невиправданого призначення препаратів (наприклад, антибіотики під час застуди чи імуномодулятори, щоб підсилити імунітет).

 Є хибна думка, що молоді лікарі гірші за старших, бо мають менше досвіду. Натомість немає точних наукових даних, які підтверджували б зв’язок між віком лікаря та ефективністю його роботи, особливо щодо результатів лікування пацієнта.

Головне – мотивація допомагати, досвід використання доказової медицини та прагнення вдосконалювати свої навички. Фахівець, який стежить за розвитком медицини й не припиняє навчатися, буде гідним супутником для пацієнта у питаннях здоров’я протягом життя, адже його поради завжди відповідатимуть сучасним напрацюванням у медицині.

 Якщо ви не визначилися з лікарем з першого візиту – абсолютно нормальним є звернення до кількох інших фахівців перед тим, як визначитися остаточно. Крім того, завжди можна змінити лікаря. Кампанія «Лікар для кожної сім’ї» створена саме для того, щоб можна було спокійно обрати фахівця, у якого хочеться лікуватися, а не до якого ви приписані.