19 жовтня 2017 року Верховна Рада схвалила фінансування медичної реформи. За закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» у другому читанні й у цілому проголосували 240 народних депутатів України. The Village Україна з’ясовує, що змінюється в українській медицині.

Що означає ухвалення закону?

Ухвалення закону не означає початок реформи. Серія кроків із реформування медичної системи, запропонованої Міністерством охорони здоров’я України, розпочалася у січні 2017 року. Тоді змінили фінансування первинної ланки медичної допомоги.

У МОЗ обіцяють зміну системи фінансування охорони здоров’я, надання медичних послуг і підготовки фахівців.

Що передбачає новий закон?

 Фінансування медичної реформи з державного бюджету.  Щонайменше 5 % ВВП витрачатимуть на медичну сферу. Таким чином видатки на програму державних гарантій стануть захищеними статтями видатків бюджету.

 Нова модель фінансування системи охорони здоров’я. За новим законом, лікарні напряму отримуватимуть кошти за надані медичні послуги від Національної служби здоров’я (створюється новий орган, який реалізовуватиме державну політику у медичній сфері). Раніше МОЗ виділяло кошти на рівень областей, а в регіонах їх розподіляли відповідно до потреб різних лікувальних закладів.

 Запуск системи сімейних лікарів. У січні 2018 року розпочнеться підписна кампанія: клієнти почнуть укладати договори з сімейними лікарями. При цьому кожен зможе самостійно обирати лікаря, із яким він хоче підписати контракт. Відповідно, кожен лікар отримуватиме заробітну платню залежно від кількості і якості наданих послуг. Фінансування сімейних лікарів розпочнеться з 1 серпня 2018 року.

Чому ухвалення закону викликало непорозуміння?

У першому читанні закон ухвалили 8 червня 2017 року. До другого читання законопроект отримав велику кількість правок – близько 900 від 76 народних депутатів.

«Ми мусимо констатувати факт, що більшість з цих правок нівелюють саму суть медичної реформи», – заявила на прес-брифінгу 12 липня 2017 року виконавець обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Окрім того додаткові правки цього тижня ухвалила Верховна Рада.

Утім, 19 жовтня 2017 року нардепи схвалили закон у первинному вигляді, до другого читання. Це означає, що в ухваленому варіанті закону не ухвалена низка пропозицій уряду. Зокрема, щодо введення співоплат і затвердження міжнародних протоколів.

Чим відрізняється ухвалений закон від версії першого читання?

Перший варіант законопроекту від МОЗ передбачав три пакети медичних послуг на рівні амбулаторного і стаціонарного лікування (поліклініки, лікарні тощо) – синій, зелений і червоний.

 Синій пакет – це послуги, які стовідсотково оплачуються державою.

 Зелений – послуги, які частково оплачуються державою, частково пацієнтами.

 Червоний – повністю платні послуги (пластична хірургія і стоматологія, крім екстренної і дитячої).

Оскільки співоплати прибрали, залишилося два пакети послуг. Пакет послуг, які держава стовідсотково оплачує, буде затверджуватися Кабміном щороку (залежно від того, який буде бюджет і тарифи). Другий пакет послуг – це послуги, за які пацієнт платить сам.