З початком повномасштабної війни деякі території країни почали вважатись умовно більш безпечними – зокрема, Закарпатський і Чернівецький регіони, Франківщина, Львівщина, Вінниччина, Хмельниччина та навіть Одещина. Саме тут зосередилася переважна частина цивільного населення та бізнесу, які сьогодні допомагають підтримувати економіку країни. Розповідаємо про те, чому економічний фронт теж потрібен державі.

Заклик до роботи

У перші дні війни українці намагалися адаптуватися до нових реалій. Багато хто доєднався до лав ЗСУ, цивільні, які залишилися в тилу, допомагали хто чим може – від закупівлі бронежилетів і касок за кордоном до приготування поживних батончиків. Країна стала єдиним механізмом, що працював тільки заради перемоги. Швидкої перемоги, як усі тоді сподівались. Але, на жаль, це виявився марафон, а не спринт.

На 17-й день війни прем’єр-міністр Денис Шмигаль звернувся до українців із закликом повертатись до роботи та відновлювати роботу бізнесів, тому що у війні економічний фронт не менш важливий. Донатити на «байрактари», скидатись на форму для «азовців» чи купувати машину для сусіда, допомагати внутрішньо переміщеним особам – усе це потребує коштів. А для цього люди та бізнеси, які залишаються на умовно більш безпечних територіях країни, повинні продовжувати працювати.

«Попри всі зусилля, що сьогодні докладають наш президент, наші військові, дипломати, наші міжнародні партнери – ніхто поки не може сказати, що війна закінчиться вже завтра. Тому перебудова економіки під нові реалії має стати ключовим фундаментом для перемоги. Тому закликаю всіх! Хто може працювати та має роботу – працюйте. Хто має бізнес на територіях, де немає активних бойових дій – відновлюйте діяльність. Ви – частина економічного фронту! І зараз ви потрібні державі як ніколи!»

– прем’єр-міністр Денис Шмигаль

На чому тримається економіка?

Під час оцінки стану економічної ситуації в країні найкраще орієнтуватися на рівень ВВП. За даними Мінекономіки, у вересні, як і у серпні, падіння ВВП становило приблизно 35%. Загалом за підсумками перших трьох кварталів 2022 року, ВВП скоротився 30%. А це означає, що на третину було скорочене все виробництво в країні, на третину скоротились робочі місця, зменшились податки тощо. Уявіть собі, що кожна третя людина в країні втрачає роботу та не може її знайти.

«Економіку країни зараз можна порівняти з пацієнтом, який переніс важку хворобу та лежить під апаратом штучного дихання. Цим апаратом для бюджету України виступають західні партнери – кожного місяці країні потрібно приблизно п'ять мільярдів доларів, щоби просто звести кінці з кінцями»

– пояснює фінансовий консультант iPlan, Любомир Остапів.

Гарна новина в тому, що цей пацієнт вижив. Можна навіть говорити про позитивні зрушення у вересні – це в тому числі завдяки відкриттю портів, що підтримало аграрний експорт, адаптацію та стабілізацію бізнесу, розв’язанню логістичних проблем.

Згідно з останнім прогнозом Світового банку, до кінця року падіння ВВП України складе 35%. Наступного року очікується пожвавлення економіки та ріст на 3,3%. «Очікується, що зростання відновиться в 2023 році, але залишиться слабким, а зусилля з відновлення наберуть обертів до кінця прогнозованого періоду», – зазначається в документі.

Платити податки та забезпечувати роботою

За даними Gradus Research, наступного року 47% підприємців очікують зростання свого бізнесу, ще 58% розраховують на збільшення доходів, 20% – будуть наймати нових співробітників. Любомир Остапів зазначає, що для підтримки економіки бізнес має продовжувати працювати та платити податки, за можливості донатити на ЗСУ та (особливо) забезпечувати роботою людей.

«В Україні зараз буде гігантська проблема збіднення громадян, а коли ми розуміємо, що недостатньо внутрішнього попиту, то і недостатньо буде клієнтів у бізнесу, вони не зможуть розвиватися. Економіка так і працює – люди отримують доходи, і якщо вони споживають їх усередині країни, то забезпечують роботою інших людей», – зазначає Любомир Остапів.

Зі свого боку держава намагається стимулювати роботу бізнесу, пропонуючи податкові пільги, нульові кредити, гранти та релокацію. За даними Міністерства економіки, на кінець серпня вже релокувалися 725 підприємств, 528 із них уже працюють. За кількістю лідирують Львівська область (29% релокованих підприємств), Закарпатська (18%) та Чернівецька (13%).

 

Що пропонує держава?

Податки

У березні Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає «додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни». Загалом – приблизно 40 податкових та інших змін. У тому числі спрощена система оподаткування для великого бізнесу та послаблення податкового тиску для ФОПів різних категорій.

Кредитування

Будь-який бізнес України, незалежно від обсягів річного доходу, протягом дії воєнного стану та одного місяця після його припинення може отримати кредит під 0% на суму до 60 мільйонів гривень. Також прибрали всі обмеження, які стосувалися бізнес-плану, робочих місць тощо. Після завершення воєнного стану кредитна ставка становитиме 5%.

Релокація бізнесу

Українські підприємства, які перебувають у зоні активних бойових дій, можуть отримати державну допомогу в переміщенні своїх потужностей до західних областей України. Ідеться про організацію безоплатного переїзду до місця тимчасового переміщення, а також пошук необхідних площ, розселення працівників і підбір персоналу в місці дислокації після переїзду.

 

Гранти

Для стимулювання розвитку бізнесу держава також пропонує гранти: на власну справу – 250 тисяч гривень, на сад – до 400 тисяч гривень, на теплицю – до семи мільйонів гривень, на переробне підприємство – до восьми мільйонів гривень. Ці кошти можна буде витратити на придбання обладнання, закупівлю сировини або сплату за оренду приміщення.

Команда національного проєкту з розвитку підприємництва й експорту «Дія.Бізнес», щоби показати важливість бізнесу в цій війні, навіть створила Маніфест.

  • Український бізнес, попри вибухи, небезпеку та втрати, продовжує героїчно працювати.
  • Український бізнес підтримує працівників і виплачує заробітну плату.
  • Український бізнес запускає нові корисні ініціативи для громадян, часто безоплатні.
  • Український бізнес чинить опір російським окупантам.
  • Український бізнес перераховує величезні кошти на підтримку армії.
  • Український бізнес наближає Перемогу України.

Цей матеріал підготовлений у співпраці з Інститутом Центральноєвропейської Стратегії в межах ініціативи Re:Open Ukraine

Ілюстрації: Анна Максименко та Таїсія Архіпова для Дія.Бізнес