Запитуємо в працівника сервісу доставки Uber Eats, з чого складається його заробіток, скільки залишають чайових і на що він витрачає кошти.

Професія

Кур’єр Uber Eats

орієнтовно 15-20 тисяч грн


Витрати:

9000 грн

оренда скутера

6000 ГРН

пальне

4000 грн

їжа

1000 ГРН

ремонт авто

250 грн

комунальні платежі

Як стати кур’єром?

Мені 20 років, я студент, навчаюся в одному з київських вишів. Коли почав шукати роботу, звертав увагу на ті професії, у яких сам міг би формувати графік. Подумав, що робота з доставкою – це досить прибуткова професія, якщо ти не лінуєшся.

Я з дитинства люблю автомобілі й техніку, водійське посвідчення отримав у 17 років. Уперше пішов на роботу, щоб придбати автомобіль. Попрацював буквально чотири місяці на доставці – і на кишенькові та чайові зміг купити ВАЗ-2106. Зрозуміло, що це були невеликі гроші; певно, я вже більше витратив на ремонт цих «Жигулів». Але мені було важливо довести батьку, що я налаштований серйозно. Тато це оцінив: наступного місяця він обіцяє передати мені свою Dacia Logan.

Влаштуватися в Uber Eats просто. Заповнюєш заявку на сайті, на тебе виходить один з офісів. Обираєш офіс, зручніший для тебе за розташуванням. Того ж дня зі мною зв’язалися і запитали, коли зручніше прийти на співбесіду. Провели розмову, пояснили основні речі та запросили документи – паспорт, ідентифікаційний код і номер карткового рахунку. Тоді треба було з’їздити в головний офіс та активувати акаунт. Після цього можна виходити на роботу.

Особливості роботи

Я в Uber Eats майже від запуску. До цього півтора року працював кур’єром на скутері у великій мережі піцерій. Залишив цю позицію, тому що мене підбили на машині – причому це було вже не вперше. Через травму стегна я лежав близько чотирьох місяців. Провів у гіпсі весь час, майже не міг рухатися. Компенсувати гроші на лікування компанія відмовилися, сказали виходити на лікарняний. Весело було, словом.

В Uber Eats я пішов, по-перше, аби заробити. По-друге – щоб повернутися після травми і подолати страх повертатися за кермо після ДТП. Захотілося знову відчути драйв, який тобі дає керування двоколісним транспортним засобом. Як каже мій брат: «Два колеса під дупою – це як наркотик. Один раз спробуєш, уже не злізеш».

Якщо ти хочеш працювати на скутері в Uber Eats, то мусиш взяти його разом із фірмовим рюкзаком в оренду в компанії. Виходиш на роботу чи ні – плата все одно списується. Якщо ж хочеш працювати зі своєю машиною чи мотоциклом, маєш так само взяти в оренду рюкзак. Але поки їх дуже мало, бо є багато охочих працювати в компанії. Тому пріоритет надають тим, хто орендує техніку Uber.

Дохід

Першого дня я зробив аж нуль замовлень. Виявляється, не можна просто вийти і чекати на них. Треба знати місця, де вища ймовірність того, що ти знадобишся. Наприклад, удень це центральні райони – Палац спорту, площа Льва Толстого, палац «Україна», Лук’янівка, Поділ. А ввечері – спальні райони.

Я працюю щодня без вихідних. У мене перша зміна в університеті, тому звільняюся близько 13:00 і працюю до 21:00-21:30. У цій професії все відносно, важко підрахувати все точно. Добовий заробіток може залежати від багатьох змінних: погода, кількість кур’єрів на зміні, прихильність клієнтів, яка впливає на чайові, врешті-решт. Але колеги, які працюють трохи довше, ніж я, кажуть – реально заробляти щомісяця від 20 000 гривень.

Учора в мене був перший хороший день в Uber Eats: за десять годин роботи встиг зробити 17 замовлень, без чайових вийшло 850 гривень. Пощастило, тому що погода була не найкраща, тож замовлень було багато, а кур’єрів – недостатньо. Ну й загалом у сервісі вдається заробляти більше. За останні три дні, коли було багато замовлень, я заробив близько 2 100 гривень без урахування чайових.

Але, для порівняння, моїм рекордом на попередній роботі було 80 замовлень на день. Приїхав на базу, повіз замовлення. Повернувся – і далі в дорогу. Навіть у туалет не було часу сходити. Правда, це був аномальний випадок: здається, був чемпіонат світу з футболу, і замовлення не зупинялися з ранку до вечора. Найбільше за місяць вдавалося заробляти 16 000 гривень, ще ледве не стільки ж набігало чайовими.

Основний заробіток у кур’єрів – чайові. Треба сказати, що в Uber Eats вони трохи нижчі, ніж загалом на ринку. Якщо за доставку піци чайові залишає кожен другий, то тут – кожен п’ятий-сьомий. На попередньому місці роботи я навіть встановив рекорд: 875 гривень за дванадцять годин роботи. У хороший день в Uber Eats у мене поки виходить заробити на чай близько 200 гривень. Але якщо я знаходжу час удень для роботи, то чайових вистачає і на харчування, і на ремонт, і на інші витрати.

Заробляти в Uber Eats можна у два способи: власне через доставку замовлень і, за умови виконання кількох умов, за роботу в пікові години – з 11:00 до 15:00. Якщо у цей період ти виконуєш хоча б одне замовлення, то отримуєш доплату. Звісно, я намагаюся якомога довше працювати в цей період, починати якомога раніше. Окрім того, якщо в тебе хороший рейтинг, щонайменше 90% зі 100, то доплачують тобі за кожну годину роботи. У мене зараз рейтинг 100%.

Зрештою, багато інших кур’єрів також навчається у першу зміну, тому зранку відчувається брак кадрів. Але у цій сфері не лише студенти. Нещодавно познайомився з чоловіком, який у 65 років продовжує працювати кур’єром на велосипеді. Запитую у нього, чи не складно, особливо з огляду на стан доріг у місті. Відповідає: «До наших доріг я вже дуже давно звик». [сміється]

У мене є кілька цілей. Передусім я прагну заробити 10 000 гривень до квітня. Мені виповниться 21, хочу відсвяткувати – причому зробити це феєрично. Для мене це символічно: хочеться перегорнути непросту сторінку в житті, коли я кілька місяців поспіль не міг рухатися. Але глобальна ціль – заробити гроші для того, аби вкласти їх у свою справу. У мене є дві ідеї, пов’язані з власним бізнесом.

Щоб комфортно почуватися і відкладати гроші, мені треба заробляти на місяць близько 25-28 тисяч гривень. Я хочу вийти на таку кількість замовлень і чайових ближче до літа. Розумію, що для цього треба працювати сім днів на тиждень по 10-12 годин. Мені здається, що це нормально.

Витрати

Поки основна стаття моїх видатків – це пальне. Окрім скутера Uber Eats, я користуюся власною автівкою. На місяць виходить майже 7 000 гривень. Також виплачую гроші за оренду скутера Uber Eats, на день це 450 гривень. Розумію, що є сенс у майбутньому придбати свій скутер – буде значно дешевше.

Харчуюся я здебільшого на чайові. Але, якщо відверто, поїсти я люблю. Готую вдома, іноді купую щось у закладах. Тому на тиждень це може бути й до 2 000 гривень.

Я мешкаю в квартирі, яку мені залишили батьки. Тож за оренду сплачувати не потрібно. До того ж свого часу я багато переплатив за комунальні послуги, тому тепер приходить не більше як 250 гривень на місяць. Звичайно, варто також відкладати гроші – принаймні 100 доларів на місяць.

Ілюстрації: Євген Величев