Понад 2600 ІТ-фахівців з близько 200 компаній мають бронювання через Міністерство цифрової трансформації, повідомили представники Міністерства, пише DOU.

Також близько 2600 фахівців перебувають на етапі погодження в Генштабі та Мінекономіки. Водночас у січні 2024 році було заброньовано ​​3498 спеціалістів, серед яких 1500 мали повторне бронювання.

Найбільш поширеним шляхом забронювати співробітників є отримання компанією статусу критично важливого підприємства для економіки. Компанія може отримати відповідний статус на рік, після чого для продовження необхідно знову подати потрібні документи.

У Мінцифри визнали 368 ІТ-компаній критично важливими для економіки країни. Також наразі в Україні є орієнтовно 346 тисяч айтівців, додає DOU.

 

Закон про бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації Верховна Рада ухвалила в листопаді 2022-го. У січні 2023-го затвердили новий порядок бронювання, а також критерії для підприємств, за якими їх визнаватимуть критично важливими для економіки. У липні 2023 року уряд розширив перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані від мобілізації. 

Разом із юристом, а також представниками IT Ukraine Association і Європейської бізнес-асоціації (EBA) ми розбиралися, як відбувається бронювання за новою процедурою, скільки це триває, чому мало кому досі вдалося пройти всі етапи і як можна оптимізувати процес.