Сервіс доставки Glovo підбив підсумки за 2023 рік, розповіли, які страви замовляють найчастіше замовляють у ресторанах, продуктових і непродуктових магазинах, а також про рекорди року.

Замовлення з ресторанів

Українці замовляли їжу з ресторанів на 70% більше, ніж у 2022 році. Зокрема, кількість замовлень національної кухні зросла на 40%. Найчастіше національні страви замовляють у Києві, Івано-Франківську й Дніпрі.

Найулюбленіші кухні – американська, італійська, азійська, українська й східноєвропейська. Серед страв найбільшою популярністю користуються бургер, піца, кебаб, борщ й суші. Найбільш популярні українські страви – борщ, млинці, вареники, солянка, котлета по-київськи й сирники.

Крім того, українці замовили на 62% більш страв із морепродуктами (юшка, ризото, спагеті з морепродуктами). Найчастіше їх замовляли в п’ятницю близько 19:00.

Також на 44% зріс попит на випічку. Найпопулярніші в цій категорії – круасани, сирники й пончики.

Зросла й популярність самовивозу: як порівняти з 2022 роком, українці на 24% частіше самі забирають замовлення.

Замовлення із супермаркетів

Кількість користувачів, які обирають доставлення продуктів додому, зросла на 52%. Найчастіше замовлення роблять о 18:00 у неділю. Найбільш популярні товари: мінеральна вода, банани, пиво, картопля, яйця й куряче філе. Також майже втричі зросли замовлення солодощів. Найбільше солодощів замовили 8 березня.

Замовлення з непродуктових магазинів

Українці на 91% частіше замовляли з непродуктових магазинів, наприклад, кількість замовлень із зоомагазинів зросла в 11 разів. Найбільше замовляли корм для тварин, наповнювач для котячого туалету й пелюшки для цуценят.

Також на 170% зросло замовлення електротоварів. Найчастіше купують батарейки і USB-кабелі. 

Крім того, на 124% зросли замовлення косметики. Найпопулярніші в цій категорії – патчі під очі й коректори для брів.

Рекорди 2023 року

  • Найзавантаженішим днем стала неділя, 17 грудня, коли користувачі зробили найбільшу кількість замовлень.
  • Найактивніший кур’єр доставив 11 280 замовлень за рік.
  • Найбільшим прихильником Glovo став користувач, який зробив 1267 замовлень на понад 96 тисяч гривень.
  • Найщедрішими на чайові кур’єрам були користувачі у Вишгороді.
  • Найдорожчим було замовлення китайської їжі на суму майже 20 тисяч гривень.
  • Найбільша кількість позицій була в замовленні з супермаркету Varus — 184 товари.

Ось тренди 2023 року, які прогнозував керівник компанії на початку року.

   

Зараз Glovo працює в 37 містах України. У 2023 році Glovo розширив мережу власних дарксторів: зараз працюють 12 Glovo Express в Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі й Вінниці. 

   

Також компанія Bolt підбила підсумки 2023 року: розповіли про найпопулярнішу страву в Bolt Food, найдовші поїздки на самокаті й таксі Bolt, а також головні маршрути для поїздок у Києві.