Україна придбала 100% акцій Sense Bank, він став державним, повідомляє Національний банк України.

Напередодні банк вивели з ринку через санкції проти російських акціонерів.

Головою правління банку призначили Дмитра Кузьміна. Раніше він був на аналогічній посаді в «Універсал Банку».

У НБУ кажуть, що націоналізація сприятиме захисту інтересів вкладників банку і дозволить уникнути загроз для фінансової стабільності в Україні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У червні 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє націоналізувати колишній «Альфа-Банк». У відповідь номінальний власник банку пригрозив позовом до міжнародного суду.

ABH Holdings, номінальний власник акцій Sense Bank (раніше – «Альфа-Банк»), належить групі бізнесменів, серед яких громадяни РФ: Михайло Фрідман, Петро Авен, Андрій Косогов, Герман Хан й Олексій Кузмичев.

Після того, як у лютому 2022 року акціонери банку Михайло Фрідман і Петро Авен потрапили під санкції, НБУ позбавив їх права голосу в банку й призначив їхнім незалежним довіреним представником болгарського економіста Сімеона Дянкова.

У квітні 2022 року Рада директорів ABHH вирішила не виплачувати й не надавати дивідендів і будь-яких інших коштів своїм акціонерам, які підпали під санкції, кажуть у компанії. У серпні 2022-го схвалили перейменування українського «Альфа-Банку» на «Сенс Банк» (Sense Bank).

В ABH Holdings наполягали на продажі банку інвестору замість націоналізації. Три чверті Sense Bank, що належать підсанкційним акціонерам, збиралися продати за 1 долар, повідомляли про домовленість із потенційним інвестором.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі