Український стартап Respeecher почав тренувати безкоштовну нейромережу розпізнавати кримськотатарську мову. Для цього хочуть зібрати голоси 1000 кримців.

У Respeecher вважають, що це сприятиме популяризації кримськотатарської мови, зокрема в помічниках у телефонах, чат-ботах й автоматичних перекладачах.

Як допомогти зібрати бібліотеку голосів?

Носіїв кримськотатарської закликають надсилати аудіозаписи мови або ж посилання на записи сюди.

Це мають бути записи в тихій кімнаті й без фонових шумів (голосів інших людей, шуму автомобілів, звуків кондиціонера чи холодильника). Найкраще записувати на мікрофон, однак підійдуть і якісні записи на телефон.

У команді пояснюють, що для більш точного розпізнавання мови ШІ потребує великої кількості відмінних акцентів і тональностей голосів. Respeecher запевняють, що жодних даних про конкретних людей не зберігатимуть і не використовуватимуть голоси кримців без їхнього дозволу.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Respeecher – це український стартап, який із 2018 року за допомогою штучного інтелекту синтезує людські голоси. У 2021 році Respeecher виграли нагороду «Еммі».

Команда працювала над створення голосів Дарта Вейдера й Люка Скайвокера для останньої серії серіалу «Мандалорець» від Disney, а також для гри God of War: Ragnarok. Головний редактор The Village Україна Ярослав Друзюк відвідав команду в київському офісі й розпитав співзасновника Respeecher Олександра Сердюка про роботу на голлівудські студії під час повномасштабної війни й найбільш відомі голоси далекої галактики.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі