Засновник MacPaw Олександр Косован дав інтервʼю українській редакції Forbes, у якому розповів, що саме компанія будує на березі Дніпра в Київській області і як розвивався конфлікт довкола цих земельних ділянок. Ось основні тези.

Що будують

Компанія будує комплекс MacPaw Village для відпочинку співробітників на березі Канівського водосховища в Київській області. На території вже звели два двоповерхові корпуси на кілька десятків кімнат, басейн, мініофіс, також облаштували дитячий майданчик і місця для барбекю. Ближче до берега зводять павільйон для занять карате. Компанія також збиралася будувати на ділянках готель і конференц-центр, але ці проєкти заморожені. Загалом компанія інвестувала у MacPaw Village близько $25–28 мільйонів.

З 2018-го триває тяганина через земельні ділянки, які придбала компанія. MacPaw хоче змінити цільове призначення землі на рекреаційне, щоб там можна було повноцінно реалізувати проєкт із комплексом відпочинку (наразі земля за документами призначена для ведення садівництва, тому там не можна будувати рекреаційний комплекс). Водночас компанію звинувачують у незаконному видобутку піску на ділянці, вирубуванні лісу й зливанні відходів у Дніпро. 

Як MacPaw реагує на звинувачення

За словами Косована, у компанії конфлікт із місцевою владою, Бориспільською ОТГ, яка хоче привласнити земельні ділянки. 

«Вони намагаються прикопатися до чого завгодно. Спочатку до лісу, там теж викликали поліцію, начебто вилучали бензопилу й предʼявляли вирубування дерев. Потім приходили з оглядом території, дивилися, до чого тут можна було б реально причепитися. Остання зачіпка – нібито видобування корисних копалин, піску. Одного разу на зустрічі з головою ОТГ нам поставили певні вимоги: «А давайте ви нам віддасте нові ділянки в комунальну власність, а ми вам їх здамо в оренду». Ставлення до приватної власності на рівні більшовиків 1917 року», – розповів Косован. 

За словами Косована, компанія стала заручником місцевої адміністрації: «До кого б ми не зверталися за юридичною допомогою в зміні цільового призначення, усі стрілки вказували тільки на місцеву ОТГ. Ми абсолютно під їхнім контролем, інших рішень, на жаль, немає».

Як на компанію вплинули обшуки

15 лютого Нацполіція прийшла з обшуками в офіс IT-компанії MacPaw і в дім її засновника Олександра Косована. У Косована вилучили документи й комп’ютер. Засновник MacPaw назвав обшуки «великим деморалізуючим фактором» особисто для себе й компанії.

Фото: Олександр Косован

«По-перше, приходити в компанію з обшуками – крайній захід. У будь-яку компанію. По-друге, це не правомірно. На всі запити від правоохоронних органів ми надаємо відповіді. Нам нічого приховувати», – сказав Косован.

«У нас є стратегія захисту»

У MacPaw кажуть, що збираються «боротися до кінця» й мають стратегію захисту. 

«Наші адвокати і юристи намагаються знайти аргументовані відповіді на кожну претензію. Але ми фактично беззахисні. Є якісь чиновники, які, на бажання, можуть створювати проблеми, будь-якого моменту відкривати нові кримінальні провадження або перевідкривати старі. Моя думка, що кінцева мета – «віджати» в нас землю, бо мені про це таким самим текстом повідомляли», – каже Косован.

Компанія вже витратися на захист у судах близько $300 000. «Ми точно збираємося відстоювати наші законні інтереси й право на приватну власність. Рано чи пізно нам це вдасться», – підсумував очільник MacPaw.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У середині лютого IT-компанію MacPaw звинуватили в незаконному видобутку піску для будівництва комплексу відпочинку. Нацполіція прийшла з обшуками в офіс компанії й до її засновника. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров став на захист MacPaw і назвав обшуки підходом, що «вбиває інвестиційний клімат країни».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі