Нацполіція прийшла з обшуками в офіс IT-компанії MacPaw і в дім її засновника Олександра Косована. MacPaw звинувачують у незаконному видобутку піску для будівництва комплексу відпочинку. Косован натомість заявляє, що держслужбовці хочуть заволодіти земельними ділянками, які MacPaw придбала у 2016–2021 роках. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров став на захист компанії й назвав обшуки підходом, що «вбиває інвестиційний клімат країни». Пояснюємо, що відбувається.

Фото: Олександр Косован

У чому звинувачують MacPaw

У Нацполіції кажуть, що компанія здійснювала незаконний видобуток піску для будівництва комплексу відпочинку й цим завдала державі збитків на понад 12,5 мільйона гривень. Компанія без дозволу розширила берегову лінію, яка межує з її земельними ділянками на березі Канівського водосховища в Київській області, заявили в поліції.

«Приведення обшуків обумовлено тим, що на запити правоохоронних органів не було надано запитуваних документів», – відзначили в поліції.

Що каже Косован

Засновник MacPaw Олександр Косован натомість заявив, що компанія надала слідчим усі необхідні документи. «Тобто обшуки в нашому випадку  необов’язковий захід, але держслужбовці вирішили інакше», – написав Косован, у якого під час обшуків вилучили компʼютер, а також копії документів.

Крім того, Косован звинуватив держслужбовців у бажанні заволодіти земельними ділянками, які MacPaw придбала в період з 2016 по 2021 роки й у розвиток яких «інвестувала десятки мільйонів доларів».

Як відреагували в Мінцифри

«Мені соромно, що деякі представники правоохоронних органів забігають в офіс і додому до власника топпродуктової компанії України», – написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Міністр назвав обшуки підходом, що «вбиває інвестиційний клімат країни», і додав, що «не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі».

Правоохоронці вже вибачилися за свої дії перед компанією, сказав заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков на заході, присвяченому річниці заснування «Дія.Сіті».

«Ми розібралися в процедурних деталях цієї справи. І впевнений, що правоохоронні органи ухвалять усі необхідні управлінські рішення», – додав Федоров.

За словами Федорова, в уряді працюють над ухваленням нового закону, що має запобігти подібним сценаріям.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


MacPaw займається розробленням програмного забезпечення для macOS, iOS, Android і Windows, головний офіс компанії розташований у Києві. Зокрема, компанія розробила застосунок CleanMyMac. Власник компанії Олександр Косован у 2021 році потрапив до переліку сотні найбагатших українців за версією Forbes.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі