Український стартап Chameleon Age створив застосунок, який за допомогою доповненої реальності створює 3D-моделі відновлених історичних памʼяток, розповів Liga.Tech співзасновник проєкту Ігор Ковалишин.

Уже є чотири відтворені 3D-памʼятки у Львові: Високий замок, синагога «Золота роза», Краківська брама й міська ратуша – а також Хустський замок на Закарпатті й Дикий сад у Миколаєві.

Фото: Хустський замок

Як це працює?

  • потрібно навести камеру телефона на руїни однієї з історичних памʼяток України або світу;
  • застосунок покаже, який вигляд памʼятка мала в добу свого розквіту;
  • після цього можна зробити фото й поділитися ним у соцмережах, за це для користувачів відкривається унікальний контент.

Історичним памʼяткам «відновлюють» лише втрачені з часом частини, навколишнє середовище не змінюється. « [...] Ми робимо історично достовірні моделі: на реальному місці руїн, у реальному часі й у реальному просторі, залучаючи експертів», – розповідає Ігор Ковалишин.

Низький замок у Львові

У планах – «відновити» Колізей у Римі й Низький замок у Львові. А після перемоги над Росією творці стартапу хочуть «відтворити все зруйноване війною» в Україні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Тренувальний центр 3D-друку будівель для архітекторів, інженерів й операторів створять в Україні. Перший проєкт – корпус школи у Львові.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі