Тренувальний центр 3D-друку будівель для архітекторів, інженерів й операторів створять в Україні, розповів «Інтерфакс-Україна» засновник гуманітарного фонду Team4UA Жан-Крістоф Боніс.

Центр 3D-друку планують розташувати або в Києві, або у Львові. Бюджет проєкту – до 1,5 мільйона доларів. Для друку використовуватимуть бетон.

Уже відомо, що першим проєктом стане друк додаткового корпусу для однієї зі шкіл Львова. Навчальний заклад розрахований на 800 учнів, однак наразі там навчається 1200 дітей і підлітків.

Корпус школи мали роздрукувати вже в жовтні, але через проблеми з електроенергією, які спричинили обстріли критичної інфраструктури, реалізацію проєкту відклали на лютий-березень 2023 року. У Team4UA кажуть, що на друк піде близько одного місяця.

«За сім місяців нам удалося вибудувати готовий до реалізації проєкт і запустити його. Збудували навіть фундамент майбутньої школи за технологію данської компанії COBOD, а це номер один у 3D-друку з бетону», – розповідає Жан-Крістоф Боніс.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


РФ з 10 жовтня систематично атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури в різних регіонах України. Через че «Укренерго» застосовує аварійні відключення й просить українців ощадно користуватися електроприладами в години пікового навантаження (вранці, з 07:00 до 11:00, і ввечері з 17:00 до 23:00).

У Мінреінтеграції розповідали, як підготуватися до відключення води й газу. Тут також про те, як зберегти заряд смартфона в разі відсутності електроенергії і що робити, якщо вдома вимкнули електрику.


У США на 3D-принтері надрукують найбільший житловий район у світі. Помешкання в Остіні, штат Техас, налічуватиме 100 будинків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі