Попри війну, у 2022 році експорт ІТ-послуг становив 13% від загального експорту України. Україна експортувала ІТ-послуг більше, ніж руд, металів, продуктів машинобудування або олій. Про те, як змінилася ІТ-галузь в Україні за п’ять років, розповіли в аналітичному центрі BRDO. Наводимо основні висновки.

Зростання експорту

Український ІТ-експорт за п’ять років зріс на 5,1 мільярда доларів і зростає далі, попри війну. За прогнозом, у 2022 році він становитиме 7,6 мільярда доларів. Це втричі більше, ніж у 2017-му.

Частка експорту ІТ-послуг у загальній структурі українського експорту щорічно зростає й у 2022 становить 12,9%.

Робочі місця

У 2022 році в галузі ІТ в Україні працюють 331 тисяча фахівців. За п’ять років ІТ-індустрія створила більше 180 тисяч робочих місць. Це еквівалентно кількості робочих місць у 37 компаніях МХП, або 9 меткомбінатах «АрселорМіттал», або 3 мережах магазинів АТБ, відзначають дослідники.

Найбільше програмістів у Києві, Харкові і Львові – 99 тисяч, 44 тисячі і 35 тисяч відповідно.

Найшвидше ІТ-спільнота зростає в Тернополі й Івано-Франківську. У цих містах кількість працевлаштованих у сфері ІТ зросла за п»ять років на 185% і 171% відповідно. Активно створюють робочі місця й у Полтаві та Кропивницькому (+160% і +156%).

Популярність ІТ серед вступників

Кількість вступників-бакалаврів на компʼютерні спеціальності у 2021-му становила 30 тисяч. Це на 48% більше, як порівняти із 2017 роком.

Найпопулярнішими спеціальностями є компʼютерні науки, інженерія програмного забезпечення, компʼютерна інженерія, а також кібербезпека.

«Українська ІТ-індустрія показала неймовірне зростання за 5 років. Як з погляду експорту, так і зпогляду нових робочих місць. Навіть під час війни галузь зростає й далі. ІТ-індустрія стала одним з основних факторів економічного розвитку України й економічної безпеки під час війни», – коментує Ігор Самоходський, керівник сектору «ІТ та Телеком» BRDO.

Презентацію дослідження можна переглянути за цим посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Про історію української IT-сфери знімають документальну стрічку «Перший код». Фільм планують перекласти на декілька мов і представити для стримінгу на платформах: Netflix, Amazon або Apple TV.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Softserve