Реальний валовий внутрішній продукт України може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році, повідомляє у звіті Національний банк.

«За оцінками НБУ, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році», – пишуть у Нацбанку.

Інфляцію водночас прогнозують на рівні 20%. «За підсумками 2022 року, інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою».

Облікова ставка разом із тим залишиться на рівні 10%: «За поточних умов вплив облікової ставки на функціонування грошово-кредитного та валютного ринків є обмеженим. Зважаючи на це, вона й надалі залишатиметься незмінною – на рівні 10% – до відновлення дієвості каналів монетарної трансмісії».

Додають про передумови відновлення: «Остаточна оцінка втрат економіки від повномасштабної агресії росії проти України насамперед залежатиме від тривалості воєнних дій. Запорукою швидкого відновлення України є подальше проведення структурних реформ, залучення масштабної міжнародної підтримки й інтеграція в Європейський союз».

«Стабільним лишається споживання та виробництво електроенергії, а кількість відкритих закладів громадського споживання та їхній обіг збільшуються. Про пожвавлення економічної активності також свідчить відновлення продажу квитків «Укрзалізницею» та стійкий попит на них», – уточнюють у НБУ. 

За позаплановими опитуваннями Нацбанку, фіксують зниження кількості підприємств, які повністю припинили свою діяльність: «Якщо в перші тижні березня частка цих підприємств перевищувала 30%, то на початку квітня – зменшилася до 23%».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі