Через війну кількість проєктів на ринку фрилансу в ІТ впала у 57,5% опитаних розробників, пише Dev.ua із посиланням на дані платформи Freelancehunt. 

Із початком повномасштабної війни в ​​60% спеціалістів-фрилансерів доходи впали, у 29% не змінилися, а в 11% навіть збільшилися. Більше стали заробляти переважно фахівці з вебпрограмування.

Майже 65% опитаних спеціалістів заробляють на фрилансі до 500 доларів, половина з них – це Junior-програмісти. Розробники рівня Middle заробляють 5002000 доларів, а рівня Senior здебільшого мають дохід від 3000 доларів. Водночас більше як для половини опитаних фриланс не є основним джерелом доходу.

Половина спеціалістів не змінювала вартість своїх послуг, а п’ята частина розробників стала брати за роботу менше грошей. Водночас 27,6% спеціалістів підняли ціни.

Найпопулярніші спеціалізації

43% фрилансерів на ринку в ІТ – спеціалісти з вебпрограмування. Також популярні спеціалізації, як-от: PHP (13,98%), JavaScript (9,94%), Python (5,9%) і С# (4,66%).

Найпопулярніша мова програмування серед фрилансерів – HTML/CSS, із нею працюють 28,26% розробників, здебільшого це Junior-спеціалісти. Розробники рівня Senior переважно обирають PHP.

Майже п’ятій частині розробників довелося змінити спеціалізацію через недостатню кількість проєктів за попереднім напрямом або через падіння попиту на послуги.

Скільки фахівців виїхали з країни

За даними Freelancehunt, з України поїхали 9,5% опитаних програмістів-фрилансерів. Водночас 65,8% вирішили залишатися в країні, а 24,6% стали внутрішніми переселенцями.

Приблизно 68,5% із тих людей, які поїхали, планують повернутися до України.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Кількість вакансій в ІТ скоротилася вп’ятеро після 24 лютого, за даними grc.ua. Найбільше вакансій наразі в Києві – вони становлять 52% від усіх опублікованих у червні пропозицій.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі