Аналітики проєкту Picodi порахували, скільки потрібно працювати жителям України й інших країн, щоб придбати iPhone 12 Pro від Apple. Для цього аналітики порівняли ціни на смартфон із середньою зарплатнею в країнах.

В Україні iPhone 12 Pro у версії 128 GB коштує 39 999 гривень. За даними Держслужби статистики, середня зарплатня – 11 998 гривень (9 658 з податками). Тож середньостатистичний українець повинен відпрацювати 87 днів, щоб заробити на iPhone 12 Pro. Але водночас без будь-яких інших витрат.

Водночас індекс айфона 2020 для України поліпшився на 9,7 дня, як порівняти з індексом 2019 року, де Україна була лідером антирейтингу. Цьогоріч найгірший результат у Філіппін: у середньому житель країни має заробляти на iPhone 88,2 дня.

У Швейцарії, США й Австралії жителі можуть заробити на новий iPhone в середньому за 4,4; 6,1 та 6,6 днів відповідно.

Як рахували

Індекс айфона 2020 був розрахований на основі офіційних цін iPhone 12 Pro (128 GB), зазначених у регіональних магазинах Apple або в авторизованих продавців. Інформацію про середню заробітну взяли із сайтів національних статистичних управлінь або відповідних міністерств. Розмір зарплати після сплати податків розрахований за допомогою місцевих калькуляторів зарплат. Місячну зарплату поділили на 21 – це середня кількість робочих днів у місяці. У країнах, де користуються тижневими ставками, розмір доходу ділили на 5.


 Нові iPhone з’явились у продажу в Україні з 30 жовтня. Детальніше про нові гаджети Apple читайте в нашому огляді.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі