Президент підписав закон «Про валюту та валютні операції». У Нацбанку це називають шляхом «до свободи проведення валютних операцій за європейським зразком». Але водночас застерігають, що «разом з тим, це зробить українську економіку більш вразливою до різноманітних шоків, передбачити які зазвичай неможливо».

Що значить ухвалення закону, пояснює Наталія Радченко, партнерка практики оподаткування і бізнес-ефективності АО Juscutum:


Значення нового закону про валюту не можна недооцінювати. Ми очікуємо, що ціль цього документа, яку транслює НБУ, – «валютний безвіз» для бізнесу та громадян, буде реалізована в найближчому майбутньому в задекларованому режимі «дозволено все, що не заборонено».

Валютна свобода може дати поштовх виходу з тіні тих доходів, які громадяни захочуть легально размістити на власних закордонних банківських рахунках або витрати на закордонні активи. А це, своєю чергою, стимулюватиме сплату податків та правильне ставлення до власної податкової історії.

Однак є і здорові застереження – це регулювання деталей валютних операцій: чи лишаться електронні декларації, коли бізнес припинить реєструвати свої валютні контракти? Чи буде повна свобода розрахунків за експортно-імпортними операціями?

Закон зобов’язує НБУ вирішити ці питання протягом наступних 6 місяців. Поки ми спостерігаємо в українських банках більш жорсткий фінансовий моніторинг.


Верховна Рада схвалила закон про валюту 21 червня.