З 1 липня у випадку відсутності монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок відбуватиметься заокруглення загальних сум у чеках при розрахунках готівкою.

Заокруглення сум відбуватиметься за такими правилами:

  сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

 сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами, йдеться у повідомленні. Заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків.

Підприємства торгівлі та сфери послуг під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення.

«Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України», – зазначає Нацбанк.

Водночас банки зобов’язані забезпечити приймання без будь-яких обмежень від клієнтів монет дрібних номіналів.

Монети дрібних номіналів перебуватимуть в обігу до ухвалення окремого рішення про їх вилучення.

 Національний банк України з 1 липня припиняє додатковий випуск монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Монети дрібних номіналів не вилучатимуть з обігу та використовуватимуть як засіб платежу.