Професійних сфер, яких би не торкнувся штучний інтелект, щодня стає дедалі менше. Так, нещодавно репер Krechet випустив альбом, згенерований ШІ, а незадовго до цього разом зі стендаперами ми перевірили, чи може ChatGPT написати смішний жарт. Але як щодо епітафії? Журналіст The Village Україна Серж Хуцану поговорив із власником української гранітної майстерні «Канів-Граніт», який успішно використовує штучний інтелект у процесі виробництва надгробних плит, про те, як саме новітні технології можуть стати корисними в ритуальній сфері.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Станіславу 32 роки. Він народився та живе в місті Канів Черкаської області. Виробництвом надгробних плит і пам'ятників із натурального каменю, переважно граніту, він займається вже 13-й рік. Використовувати штучний інтелект як допоміжний інструмент у професійній діяльності Станіслав почав із ChatGPT, майже відразу після його запуску в Україні.


– Щойно [ChatGPT] став доступним, я почав цікавитися цією темою й одразу почав думати, як можу використати його для полегшення своєї роботи, – розповідає Станіслав. – Для початку спробував, як він реагує на мої запити, і зрозумів, що той на досить непоганому рівні розуміється в необхідних мені питаннях. Зокрема, ШІ непогано пише епітафії для пам'ятників. Вони є в достатній кількості в інтернеті, але всі дуже типові та не дуже цікаві. Тому я спробував зробити це через ChatGPT, який видає більш індивідуальні варіанти.


«Звісно, щоб отримати бажаний результат, потрібно зробити три-чотири запити з уточненнями, але навіть у такому випадку часто виходять кращі епітафії, ніж ті, з якими приходять замовники, – продовжує Станіслав. – Здебільшого люди не паряться з цього приводу. У нас 99% запитів дуже примітивні, на кшталт «Пам'ятаємо, любимо, сумуємо…» . Чомусь люди думають, що так потрібно, хоча ми кожному говоримо, що людина – це індивідуальність і не варто робити все під копірку». Дехто робить замовлення, витрачаючи на це лічені хвилини, додає керівник майстерні. Каже, що останнє з таких замовлень тривало приблизно дві хвилини.

Як приклад наводить нещодавній досвід, коли жінка замовляла пам'ятник для батька: «Пройшла, подивилась, показала, що орієнтовно їй підходить, дала фотографію, записала дані, усе. Більше в неї не було бажання витрачати час на те, щоб додати якоїсь унікальності пам'ятнику чи згадати в епітафії, ким була ця людина для неї. Дві хвилини – людина замовила, пішла. І от таких от замовлень у нас більшість. Інколи здається, що штучний інтелект більш людяний, ніж самі люди».


Згодом гранітна майстерня почала використовувати сервіси Midjourney та Remini для візуальної частини роботи. «Десь у половині випадків замовлень люди хочуть зробити зображення на задній стороні пам'ятника. Зазвичай це зображення пов'язане з видом діяльності небіжчика, його вподобаннями за життя, або ж якийсь специфічний пейзаж, особливий для нього чи рідних, – розповідає Станіслав. – Раніше ми просто гуглили потрібні картинки, компонуючи побажання від замовників у Photoshop. Але з кожним роком робити це ставало дедалі складніше. Здається, з часом Google став видавати менше потрібної візуальної інформації, а якісні картинки стали платними на сайтах на кшталт Blueprint. Я витрачав дедалі більше часу на те, щоб знайти потрібні зображення, тому простіше зараз просто згенерувати на Midjourney потрібне мені зображення за необхідним запитом. 

Запити в людей бувають часто такими дивними і нелогічними, розповідає керівник «Канів-Граніт»: «Нам можуть надати фотографію, де є тільки обличчя. Midjourney генерує конкретну позу в конкретному одязі, а художник тоді підставляє саме обличчя, і виходить уже готова картинка для гравіювання. Оце прямо добре. Також сервіс можна використовувати для генерації цікавих деталей, як-от квіти, свічки тощо». 

Приклад – запит із пейзажем із дубом, при цьому на дереві мало висіти автомобільне кермо. «Теоретично людина-художник може це намалювати, але вона сама не завжди розуміє, як воно має виглядати. Тут на допомогу й приходить Midjourney, – пояснює Станіслав. – За умови введення правильних запитів він видає непогані картинки, які ми вже можемо використовувати у своїй роботі на зворотній стороні надгробка, наносячи їх методом гравіювання. Водночас, якщо раніше це була винятково ручна робота, то зараз ми робимо його за допомогою спеціального станка». 

Водночас необхідність в художнику в майстерні досі є: «Художник у нас ще залишається: ми поки що не розглядаємо варіант переходу повністю на станок, тому що в нас люди більш звикли до ручної роботи, хоча станком ми вже робимо десь 20% портретів».

Станіслав додає, що дуже часто клієнти приносять фото в дуже поганій якості, доводиться щось «витягувати». «Тут якраз нам дуже допомагає сервіс ШІ – Remini, який покращує якість фото», – каже він.

Робота Remini
Робота Remini

Результат для гравіювання

Щодо морально-етичного аспекту рішення використовувати ШІ в ритуальній сфері, Станіслав відповідає просто: «Ніяк. Однаково. Абсолютно. Це насамперед якісна робота, а потім усе інше. Але все залежить від замовника та його замовлення, тому що ми переважно виготовляємо стандартизовані, скажімо, однотипні варіанти. А нам саме хочеться, щоб замовлення були більш, скажімо, індивідуальними, складнішими. Ми прагнемо та намагаємось виходити на більш складні, більш продумані пам‘ятники, щоб можна було займатись більше часу одним замовленням. А не так, як зараз, коли ми робимо три пам'ятники на добу. Але ми працюємо в невеликому місті, тут із цим складнувато. Варіант переїзду чи масштабування я не розглядаю, тому що мені тут максимально комфортно».

На питання, де ще в пригоді Станіславу став ШІ, той відповідає, що користується ChatGPT для роботи в соцмережах і навіть заохочує радитись із чатом, якщо немає натхнення. «Ми йому давали запити написати, наприклад, контент-клан для інстаграму. Придумати якісь розіграші для підписників. Контент-план він пише непогано, пости робить, дивує, що він глибоко розбирається в таких темах, які, в принципі, навіть у Google складно знайти. Наприклад, ми ще виготовляємо стеаринові свічки. Про стеарин є визначення в Google або вікіпедії, але воно досить розмите, конкретики дуже мало. А ChatGPT розуміє, що це, з чого воно зроблене і як ним користуватись. А ще я кажу нашій менеджерці соцмереж об'єднувати зусилля з чатом для створення постів, якщо не вистачає фантазії чи натхнення».

«Я думаю, що наш світ сильно зміниться, – каже наостанок Станіслав. – Ми прогнозуємо, що через пів року, через рік ШІ внесе кардинальні зміни в наше життя. Ба більше, навіть у смерть».