У рубриці «Ділова етика» The Village Україна намагатиметься розв’язувати суперечливі питання, які виникають у робочому процесі.

Ситуація: колега на роботі чхає, проте ви не знаєте, чи доречно звертати на це увагу та казати «Будь здоровий». З’ясовуємо, що означає ця фраза та чи варто використовувати її в діловому спілкуванні.


Катя Мурин

студентка

Мене дратує, коли я чхаю на зустрічі чи на парі й через це всі відволікаються і кричать «Будь здорова». Це ставить мене у незручне становище, бо вся увага зосереджується на мені. Як правило, це не закінчується одним пчихом: я можу чхати кілька разів поспіль і почуваюся ще більш некомфортно. Тому я не вважаю, що казати «Будь здоровий» людям є правилом доброго тону.


Олеся Сулима

Кандидатка філологічних наук

Традиція бажати здоров’я людині, що чхнула, існувала ще за часів античності: тоді побутувало повір’я, що чхання «походить з голови, а тому його потрібно належне зустріти». В європейській традиції побажання здоров’я пов’язували з чумою, і фраза «Будь здоровий» попереджала хворобу. В українській традиції така форма ввічливості з’явилася після християнізації, коли разом з Біблією прийшли перекази про те, що Бог вдихнув життя в Адама, а потім зробив першу людину смертною: Адам чхнув і видихнув життя. Вважалося, що чхнути можна лише раз у житті – перед смертю. Пізніше Яків, чхнувши, попросив Бога не забирати життя, після чого люди більше не помирали і стали бажати одне одному здоров’я після чхання.

У нашому побуті побажання здоров’я пізніше поширилося й на вітання «Здоровенькі були!» та різноманітні побажання на кшталт «Будь здоровий, як вода». Конотація цього вислову розширилася: коли людина, розповідаючи щось, чхала, казали «Правду каже», оскільки чхання віщувало якусь подію. Хоча тепер ситуація дещо змінилася: якщо співрозмовник чхнув під час ваших слів, можете сказати «Правду кажу». Нині думки щодо цього побажання розділилися: дехто продовжує вживати цю форму, однак є і ті, хто вважає, що бажати нічого не потрібно. Навпаки, людина, що чхнула, має перепросити.


Аліна Скибинська

Експертка з етикету

Якщо ви відчули непереборне бажання чхнути, потрібно обов’язково прикрити ніс серветкою і постаратися зробити це якомога тихіше. Для тих, хто страждає на сезонну алергію чи захворів, раджу завжди мати при собі одноразові паперові серветки.

У діловій сфері не заведено говорити «Будь здоровий» після чхання. Варто бути максимально тактовним: не звертати увагу на це, а продовжити розмову, ніби нічого не трапилося. Адже в діловому середовищі не можна звертати увагу на здоров’я людини. Бажати здоров‘я можна тільки близьким людям і рідним у тісному колі.


Обкладинка: Анна Шакун