У рубриці «Ділова етика» намагаємося вирішувати суперечливі питання, які виникають у робочому процесі та в житті.

Обійми стали звичними під час зустрічей не лише з друзями, а й у діловому спілкуванні. За дослідженнями Університетського коледжу Лондона, обійми можуть покращити настрій, а дотики допомагають вивільнити кортизол – гормон стресу, який впливає на тривожність людини.

Проте далеко не всі хочуть обійматися, і часом ваші хороші наміри можуть неправильно зрозуміти. Ми розпитали експерток, чи можна обійматися з малознайомою людиною під час першої зустрічі та як при цьому не порушити її кордони.

Віталіна Макоревич

копірайтерка у McCann Kyiv


Я завжди обіймаюся при зустрічі та ставлюся позитивно до обіймів з незнайомцями. Для мене взагалі дуже важливий фізичний контакт і дотики. Тому якщо людина мені симпатична – то обійми стають дуже приємними.

Тарас Степанюк

фрілансер


Обійми при зустрічі — це привітання. Для мене вони суто формальні, а не щирі. Тому мені не дуже подобається обійматися з людьми, яких я добре не знаю. Зовсім інша справа з друзями – це щирі та приємні обійми, що мають сенс.

Анна Чаплигіна

Спеціалістка з етикету


Не варто одразу обійматися з незнайомими людьми, поки ви не знаєте, чи люблять вони обійми. Це вторгнення в їхню особисту зону, яка визначається відстанню простягнутої руки. Підходити ближче не варто. Якщо ви простягуєте руки для обіймів, інша людина ще не розуміє, чи безпечні ви і чи потрібно від вас захищатися. У цей момент ви неприємні співрозмовнику, він не слухатиме, про що ви говорите. Потім ви відійдете, але неприємні відчуття залишаться. Найкраще одразу спитати людину, чи можна її обійняти. І за реакцією буде зрозуміло, варто це робити чи ні.

Не раджу лізти обійматися у перші хвилини зустрічі. Якщо все пройде добре, можете обійнятися вкінці. На ділових зустрічах єдиний допустимий фізичний контакт – це потиск руки. Нічого іншого робити не варто, адже це буде вторгненням в особистий простір людини.

Якщо ви не хочете обійматися, можна тримати перед собою в руках якийсь предмет, який заважає це зробити – сумку, квіти чи склянку з водою.

Оксана Затворнюк

Психотерапевтка


Спочатку потрібно зрозуміти природу обіймів. Передусім обійми – це безпека, любов і комфорт. Пріоритетність може змінюватися залежно від того, хто кого обіймає. Перші в житті обійми ми отримуємо в ранньому дитинстві, тож наше ставлення до них залежить від того, який був стиль виховання і як часто батьки обіймали дитину.

Немає чіткого правила, коли можна чи не можна обійматися. Буває, що люди просто бояться обіймів. Це свідчить про те, що стан їхнього психічного здоров’я дисгармонійний. Така людина не відчуває безпеки, любові чи фізичного та душевного комфорту, обійми будуть для неї травматичними.

Коли ми когось обіймаємо, то задовольняємо свою потребу обіймів, але при цьому можемо порушувати особисті кордони іншої людини. Особистий кордон закінчується на відстані простягнутої руки. Тож, коли ми не хочемо обійматися, можемо просто простягнути руку і не підпускати людину ближче – нам вистачить лише потиску руки.

Потрібно помічати сигнали людини, яку хочемо обняти – чи показує її міміка та жестикуляція готовність до близького контакту. Неприродна усмішка чи напружений погляд співрозмовника говоритимуть про те, що обійматися не варто. Також немає нічого поганого в тому, аби спитати людину дозволу на обійми.

Є різниця між обіймами влітку та взимку. У літню пору вони можуть бути більш травматичними для людей, які не хочуть цього робити. У нас є багато відкритих частин тіла, і шкіра передає сильні імпульси до нервової системи. Узимку зовнішній одяг слугує певним захистом.

Обійми є своєрідним фільтром – комфортно та безпечно мені з цією людиною чи ні. Також важливо розуміти, чому мені не хочеться обійматися, що викликає дискомфорт і небезпеку.

На ділових зустрічах обійми демонструють комфорт і безпеку – ми займаємося спільною справою.

Сьогодні обійми стали звичкою, та хочеться, щоби вони мали глибший зміст, щоб це не була просто традиція.