The Vіllage Україна розповідає, хто і як створював перший проект дизайнерських годинників ZAVOD.

Що таке дизайнерський годинник?

Це годинник, який розробили не годинникарі, а предметні чи промислові дизайнери та архітектори. Це предмет, котрий втратив свою первинну функцію і набув інших значень.

Одним із перших і найвпливовіших дизайнерів годинників був Дітер Рамс, котрий понад тридцять років очолював відділ дизайну в компанії Braun і був одним з учнів та послідовників німецької школи Баухаус. Що ж до виробників годинників, то французька компанія LIP першою в світі у 1970-х роках створила дизайнерський відділ і вивела на ринок одні з перших дизайнерських годинників, які мали також комерційний успіх.

Хто і чому створив бренд українських дизайнерських годинників RIDER1991?

Команда:

Роман Гев’юк і Назар Малець – дизайнери, засновники дизайн-студії GM Design Group.

Андрій Кравчук і Ольга Кучмеєва – годинникарі та аматори промислового дизайну, засновники українського проекту дизайнерських годинників ZAVOD.

2014

старт проекту RIDER1991

2014-2015

розробка дизайн-концепту тривала цілий рік

2015

ще до появи першої партії RIDER1991 здобув перемогу на міжнародному конкурсі промислового дизайну Industart

2016

створені перші робочі прототипи

2017

RIDER1991 вийшов на краудфандингову платформу Kickstarter, де було зібрано кошти для виробництва першої партії

2018

перші 500 годинників розійшлися по всьому світу

2019-2020

запланований випуск оновленої лінійки RIDER1991, а також вихід на європейський ринок

Команду об’єднало захоплення естетикою 1960-1970-х років, а також прагнення матеріалізувати своє уявлення про красу і час. Із RIDER1991 в Україні було започатковано крафтове годинникарство.

Андрій Кравчук та Ольга Кучмеєва:

«Про власний годинник ми думали від самого початку створення проекту ZAVOD. Але все склалося саме 2014-го, коли наші клієнти і друзі з дизайн-студії GM Design Group, Назар і Роман, поділились ідеєю наручного годинника і показали перші ескізи. Це було саме те, що треба: нам близька ідея, естетика і дизайн, тож ми одразу почали працювати над цим проектом, і вже за три місяці з’явилася чітка концепція бренду і бачення дизайну».

До чого тут мотоцикли?

Ідея вільного руху стала основою всієї філософії RIDER1991. Дизайнерів і годинникарів на його створення надихнула культура та естетика Café Racer – різновиду мотоцикла – і моторуху, що зародився в Лондоні на початку 1960-х.

Мотоциклісти 60-х вигадали оригінальну розвагу – гонки під музику. Вуличним гонщикам треба було встигнути проїхати близько двох кілометрів від кафе до певної точки і повернутися, доки грала пісня в музичному автоматі. Саме тому рейсери почали вдосконалювати серійні мотоцикли, демонтуючи зайве для зменшення ваги і встановлюючи обтічники для послаблення опору повітря.

Кермо замінили на кліпони, а особливістю кафе-рейсерів стали витягнутий вузький паливний бак і одиночне сидіння. Отже, водночас зародився і особливий, відмінний від звичного байкерського, саме британський субкультурний рух, і новий вид мотоцикла, і новий вид гонок – кафе-рейсер зі своєю особливою естетикою та філософією внутрішньої свободи.

Як ідея вільного руху вплинула на дизайн?

Назар Малець і Роман Гев’юк:

«Це було реалізовано насамперед у заглибленій у корпус заводній голівці, завдяки чому годинник вільно рухається на зап’ясті, не натираючи шкіри. Защіпка для ремінця зроблена в такий спосіб, щоб поміняти його можна було одним рухом, обравши шкіряний, mesh strap або НАТО. Ромбоподібні засічки на заводній голівці, шрифт цифр на циферблаті, котрий використовували на спідометрах автомобілів та мотоциклів 1960-х років – усе це перегукується з естетикою тієї епохи і культурою Cafe Racer».

Цінності: об’єднання і незалежність

Сама назва RIDER1991 містить ключові цінності – об’єднання і незалежність. Мотокультура кафе-рейсерів об’єднує представників різних професій та соціальних верств, естетів, котрі сповідують ідею вільного руху. Власне, слово rider у перекладі з англійської означає «мандрівник, вершник».

Що ж до незалежності, то 1991-й – це рік проголошення Україною незалежності, який став відліком нового етапу в розвитку не лише держави, а й усіх її громадян, котрі об’єдналися заради вільного руху у вільно обраному напрямку.

Як допоміг Kickstarter?

У липні 2017-го RIDER1991 на Kickstarter зібрав більшу суму, ніж було заявлено. Цей проект підтримали люди з різних країн, але серед перших інвесторів було чимало українців. У травні 2018 року в Україну прибула перша партія, і RIDER1991 вже обрали співачки Джамала та Ната Жижченко, джазмен і ведучий Олексій Коган, Сергій Лещенко, дизайнерка Йова Ягер та інші.

Хто став першим амбасадором бренду?

Першим амбасадором бренду та його символом – став фокстер’єр Ганя, який брав активну участь в усіх етапах проекту і навіть відкривав першу ознайомчу відеоконференцію на Kickstarter. Були виготовлені значки із зображенням пса. Вони стали однією з нагород на Kickstarter для тих, хто не хотів або не міг сплатити повну суму за продукт, але прагнув підтримати його виробництво.

Де виготовляють годинники RIDER1991?

Виробництво розташоване в Гонконзі, де зараз стрімко розвивається годинникарська індустрія і живуть різні світові дизайнери. Україна, на жаль, не має гідної школи годинникарства та потужностей, завдяки яким можна було б виготовити конкурентний корпус годинника бодай середньої складності. Саме тому півтора року було витрачено на пошук і перевірку надійних партнерів із виробництва – команда їздила до швейцарського Базеля на один з найбільш престижних і важливих годинникарських салонів у світі, а також на найбільшу виставку годинників до Гонконгу.

Які бувають годинники RIDER1991?

Модельний ряд RIDER1991 передбачає чорний і білий циферблати.

Три типи внутрішнього кільця – сріблястий, чорний і рожево-золотий.

Секундна стрілка може бути біла, чорна або червона.

Ремінці також можна обрати до вподоби: чи то сталевий mesh strap, чи коричнева або чорна шкіра, чи варіант НАТО – хакі, чорний або блакитний.

Фото: Євгенія Драч, Сергій Сараханов, Роман Пашковський спеціально для ZAVOD shop.

RW01WHSLLBR

4725 ₴

Купити

RW01BLSLLBL

4725 ₴

Купити

RWBLBLMSBL

4725 ₴

Купити

RW01BLGLMSBL

4725 ₴

Купити

RWWHGLMSBL

4725 ₴

Купити

RW01WHSLNBL

4725 ₴

Купити

RW01BLSLNB

4725 ₴

Купити

RW01BLBLNGR

4725 ₴

Купити

Матеріал підготовлено за підтримки