Активісти закликають відновити історичну деревʼяну садибу в Пущі-Водиці, відповідну петицію зареєстрував на сайті Київради співзасновник памʼяткоохоронного хабу «Цегла» Дмитро Перов.

Двоповерхова садиба, якій понад 100 років, є «унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива», відзначає автор петиції. Будівля має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення.

Фото: Петро Тігунов

Садиба була пошкоджена кількома пожежами, востаннє будівля горіла в березні 2023 року.

«Це одна з останніх пущанських дач, яка зуміла пережити бої в передмістях Києва в лютому–березні 2022 року. Утім, постраждала вже в березні 2023 року від дій забудовника», – відзначає Перов.

Власником будівлі є підприємець і кандидат у депутати Київської обласної ради Руслан Браславський.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА неодноразово надавав приписи про приведення пам’ятки в належний стан, але власник їх проігнорував, відзначає Дмитро Перов. Тепер КМДА має звернутися до суду з позовом щодо повернення пам’ятки в державну власність шляхом примусового викупу, відзначає автор петиції.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Двоповерхова садиба на вулиці Миколи Юнкерова, 37, що в Оболонському районі Києва, є памʼяткою архітектури місцевого значення. Будівлю звели на початку 20 століття за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана.

Історична садиба має стіни з брусу, різьблене оздоблення, а також цегляний цоколь і вежу зі шпилем.

У 2020-му зафіксували щонайменше дві спроби підпалу садиби. Після цього, у 2021-му, Київська міська прокуратура зверталася до адмінсуду з вимогою зобовʼязати власника привести будівлю до належного стану.

«На жаль, чинне законодавство не трактує належним чином, що означає «належний стан». Тож власник пам’ятник на вимогу суду встановив новий паркан і закрив розбиті вікна, обмеживши таким способом доступ сторонній особам до цієї споруди»,  розповідав активіст Дмитро Перов виданню «Вечірній Київ».

У березні 2023-го в будівлі сталася чергова пожежа. Вогонь поширився на площу близько 170 квадратних метрів, його гасили протягом трьох годин. Для цього залучили шість одиниць спецтехніки й 25 пожежників.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА Й ФОТО: Петро Тігунов, Антон Короб, ДСНС