Щоби створити затишок удома, достатньо простих речей: мʼякого текстилю, свічок і пахощів, а також якісного посуду, яким буде приємно користуватися щодня й за особливої нагоди.

Зібрали добірку посуду від українських виробників: від маленьких авторських майстерень до брендів із міжнародним визнанням. 

Lebet Project

Ужгородський бренд пропонує керамічний посуд і предмети декору, а також столовий текстиль: скатертини, серветки й ранери з ручною вишивкою.

Навесні Lebet Project презентували дві нові колекції. Дроп «Квітни» – це тендітні вироби з порцеляни й напівпорцеляни з надглазурним розписом синіми квітами й препаратами благородних металів. Великодня колекція Golden Hours поєднує в собі масивні вироби кольору яєчної шкаралупи й витончену білу кераміку із золотими акцентами.

Символ бренда – лебідь, що перегукується з назвою. Засновниця каже, що заклала в ній подвійний сенс: це водночас частинка її прізвища й символ віри, «без якої неможливо існувати».

→ Придбати

   

Aqyar Ceramics

Кримськотатарською Aq означає «білий», Yar – «круча біля моря». Посуд, який виготовляє бренд кримськотатарської мисткині Ельвіри Демерджи, відтворює в собі дещо брутальні природні текстури каміння, глини, піску. Стримані кольори коричневої палітри завжди актуальні, тому якнайкраще підходять для ужиткового посуду. Крім роздрібних продажів, бренд також виготовляє кераміку на замовлення для HoReCa.

→ Придбати

   

Gunia Project

До Великодня бренд представив нову весняну колекцію, натхненням для якої стали традиційні узори писанок Полісся й Харківщини. Вироби з напівпорцеляни вкрили наївними розписами, додавши акценти з позолоти. До колекції ввійшли, зокрема,  тарілки, чашки з блюдцями, підставки для яєць, чайники, ємності для цукру й солодощів.

Щоби доповнити сервірування, Gunia Project пропонують свічки в керамічних свічниках, вази й високі келихи, виготовлені з гутного скла.

→ Придбати

   

Сlay Kyiv

Бренд виготовляє посуд і предмети інтерʼєру: вази, акцентні піали, свічники. Усього випустили чотири дропи, кожен з яких має назву, яка походить від грецького слова.

За словами авторки проєкту, бренд прагне уникати надвиробництва, тому посуд і декор створюють малими партіями, зберігаючи помірні ціни. Виготовляють кераміку на невеликому сімейному виробництві і Словʼянську й, попри всі ризики, повʼязані з повномасштабною війною, продовжують роботу.

→Придбати

   

Yakush Tableware

Посуд Yakush створюють у Львові, основним напрямом діяльності бренда є гутне скло. За цієї технології предмети виготовляють методом видування: майстер накручує розжарену скляну масу на вогнетривку трубку, крізь яку видуває повітря. У результаті отримують кульку, з якої потім формують готовий виріб за допомогою спеціальних інструментів.

В асортименті бренда тарілки, келихи й склянки, глечики, а також сети для напоїв. Для сервірування столу передбачили вази, свічки в склянках із гутного скла, а також фруктовниці і ємності для солодощів.

→Придбати

   

Quiet Form

Студію заснували у 2015 році Тетяна Іваницька й Олексій Казаков. Відтоді бренд створює посуд і декор стриманих універсальних форм, що вдало доповнить будь-який інтерʼєр. Віднедавна у виробництво запустили також перші миски ручної роботи з дерева.

«Тиха форма» пропонує лімітовані колекції посуду й працює за передзамовленням: потрібно обрати бажані предмети в каталозі, який доступний на сторінці бренда, і написати в особисті повідомлення або в телеграм співзасновниці.

→Придбати

   

Nadiia

Проєкт заснувала дослідниця української культури Надія Шаповал у 2018 році. Серед іншого, бренд пропонує обідні тарілки «Чи живі, чи здорові, всі родичі гарбузові» у буряковому й часниковому кольорах, а також предмети для сервірування: керамічні ложки, свічники й кільця для серветок.

→Придбати

   

Svitlishe Ceramics

Львівська керамістка Маргарита Овчаренко створює авторський посуд із глини, який власноруч оздоблює малюнками, написами й позолотою. Серед її робіт – навмисне «неохайні» горнята із наївним розписом і напівобʼємними декоративними елементами. Майстриня працює одна, тому за новими предметами доведеться пополювати.

→Придбати

   

Plitochka

«Лаконічну кераміку на щодень» створюють у студії Plitochka. До нової базової колекції ввійшли глибокі тарілки й піали, а також чаші для матча й підставки для часенів (бамбукових вінчиків, якими збивають напій). Колір описують словом «мушля» – кремово-білий, з напівматовим покриттям. Крім цього, бренд виготовляє декор для дому: вази, підставки для дрібничок і свічники.

Придбати

   

Katimo Living

Бренд жіночого одягу, заснований у 2015 році, продовжує розвивати власний напрям товарів для дому. Із посуду пропонують чорні й білі тарілки й чашки незвичних форм, аксесуари для кухні з дерева. Якщо полюбляєте поснідати тостами, варто звернути увагу на сет, до якого входять дошка для нарізання й ніж для масла з масиву дерева, він представлений у натуральному й темному кольорах.

→Придбати

   

Gorn Ceramics

Творче об’єднання «Горн» заснували у 2018 році кераміст Юрій Мирко й творчий керівник Богдан Кривошея. Відтоді до проєкту долучилися митці й майстерні з усієї України. Бренд упізнаваний за своїми флористичними вазами, що відтворюють форму природних обʼєктів – коробочок маку, шишок і коралів. Утім на сайті можна також знайти брутальні миски, які можна використовувати як посуд або елемент декору.

 

→Придбати

   

RyabaVosh

В асортименті бренда тарілки різної глибини й діаметру, чашки, посуд для зберігання. Серед візерунків, зокрема, кумедні сільські тваринки, мрійливі хмарки й сердечка, тож можна власноруч зібрати для себе набір посуду з одним малюнком, або ж поєднати декілька варіантів. Усі вироби вкриті стійкою глазурʼю, тому безпечні й зручні для щоденного використання.

→Придбати

   

Hmarynka

Скульпторка й керамістка ​​Марина Гандиш створює кераміку простих форм: тарілки, чашки й склянки – які оздоблює розписом. Чорні малюнки на білому тлі дещо нагадують роботи художника Марка Шагала, зображаючи сюжети з людьми, казковими тваринами й рослинами.

→Придбати

   

Art-Hall Сeramics

Бренд створює тендітний посуд із ручним розписом із напівпорцеляни. Нещодавно Art-Hall Ceramics випустили нову весняну колекцію, яка «створена, щоби допомогти відчути силу пробудження й переродження, ніжність і красу природи». Посуд для чаювання прикрасили розписом зі стилізованих первоцвітів і ластівок, додавши акценти із позолоти. В асортименті бренда можна знайти чашки з блюдцями, заварники, тортівниці й цукерниці й багато іншого.

 

→Придбати

   

Imho Ceramics

Ілюстраторка й керамістка Дарія Архірей з Одеси створює барвистий посуд зі звірятами, квітами й героями мультфільмів. Розпис доповнює напівобʼємними елементами.

→Придбати