The Village Україна разом зі Sneaker Mate Kyiv з’ясовує, як відчистити кросівки після літніх фестивалів.

Діма Дібрівний, співзасновник Sneaker Mate: «Ніколи не радимо використовувати машинне прання. Краще спробувати почистити вручну»

Для експерименту обрали чотири пари різних кросівок. У кожної пари один кросівок чистився у редакції, інший – у професійній чистці. Редакція не спеціалізується на чистці взуття, тому просить не насміхатися, якщо результат домашньої чистки розчарує.

Експерти не розкривають усі секрети професійної чистки, але розповідають про все, що можливо зробити власноруч удома.

У чистці важливий тотальний контроль, каже співзасновник Sneaker Mate Діма Дібрівний. Просить наголосити: Skeaker Mate не радять у жодному випадку використовувати пральні машинки та щітки для замші. Діма розповідає, як краще чистити кросівки.

adidas Stan Smith

Вдома

Плюс Stan Smith в тому, що їх найлегше почистити вдома, якщо використовувати правильні засоби. В першу чергу для домашньої чистки має бути м’яка щітка, щоб шкіра не подряпались.

Для самого розчину в домашніх умовах можна використовувати засіб для миття посуду – він дає непогану піну. Беремо невелику посудину, наливаємо дві склянки води та небагато миючого засобу. Розміщуємо, щоб утворилась піна. Саме піна є головною діючою речовиною в такій чистці.

Беремо щіточку, вмочуємо її у розчин. Після цього треба максимально струсити воду. Що довше вода знаходиться на шкірі чи замші, то сильніше вона послаблює матеріал. При довгому контакті з водою шкіра може також загрубіти.

Швидкими енергійними рухами розтираєте піну по всій поверхні кросівка. Далі беремо мікрофібру (вона не залишає ворсу, продається будь-де) – щільно і впевнено забираємо всю вологу зі шкіри.

Далі вичищаємо місця, що потребують додаткової уваги – найчастіше це потертості від шнурівок на «язичках» або на заломах, де шкіра згинається.

ШНУРІВКИ. Щодо чистки шнурівок даємо крутий хінт («хінт» – підказка, додаткова інформація щодо вирішення проблеми – ред.), який можна використовувати вдома і ми його теж використовуємо. Краще за все прибирає забруднення звичайне господарське мило – ось цей коричневий неприємний брикет.

Добре намилюємо шнурівки і на 40 хвилин кладемо відмокати. Знову проводимо ще одну чистку, випрямляємо шнурівки та вішаємо сушитися. У 80 % випадків це прибирає забруднення, на скільки це взагалі можливо.

ПІДОШВА. Для чистки бічної частини підошви потрібна більш жорстка щітка. У ній може бути більш пластиковий ворс. Можна використовувати трішки мила з пінним розчином. Енергійними рухами, докладаючи більше сили, вичищаємо бічну частину підошви. Витираємо мікрофіброю.

ВСЕРЕДИНІ. За тим самим принципом (піна, м'яка щітка і мінімум водиред.) робиться чистка кросівка всередині. Якщо не робити чистку всередині, підкладка може дати жовтизну на зовнішній частині кросівка (особливо в Converse).

Професійно

У першу чергу ми проводимо чистку всередині. Вичищаємо всі забруднення, навіть у найглибших місцях.

Після цього вставляємо свої розпірки. Взуття чиститься і сушиться зі спеціальними вставками. Це надає кросівку форму.

Далі працюємо з бічною частиною підошви. Знімаємо нашими спеціальними методами сильні чорні забруднення, які утворюються не просто внаслідок потрапляння бруду, а через контакт із каменем чи бордюром.

По верхній частині ми працюємо м’якою щіткою зі спеціальною хімією.

Далі взуття сушиться. Після закінчення сушки доводимо до ладу забруднення або пошкодження, які могли залишитися.

Типова ситуація зі Stan Smith – десь разом із фарбою віддирається шматочок шкіри. Тоді ми повністю перефарбовуємо кросівок. Точково це зробити неможливо, бо виглядатиме, ніби замалювали коректором.

Базова чистка коштує (BASIC) коштує 250 гривень. Повне перефарбування вручну – ще 350 гривень. Ціна фарбування залежить також від розміру взуття.

Коментар редакції:

На білій поверхні нескладно акуратно відчистити бруд. Складніше даються темні забруднення на підошві – з ними доведеться помучитись.

Основна складність – відчистити кросівок всередині. Експерти радили зайнятися всією внутрішньою поверхнею – дістатися туди непросто, але можливо.

Кросівки до чистки
Кросівки після чистки. Вгорі – почищені редакцією, знизу – професійна чистка

Converse All Star Low Top

Удома

Багато кому хочеться нашвидкуруч випрати Converse у пральній машинці. Це небезпечно. Кросівок створений фабрично без підкладки.

Пральна машинка – це неконтрольована атака води та прального порошку на текстиль. Це не забирає зсередини структури бруд. Забруднення прибирається лише вгорі. Пральний порошок забивається в структуру тканини та змішується з брудом. Коли ми їх ставимо сушитися, текстиль стає твердішим. А бруд, змішаний із порошком, виходить жовтизною.

Плюс машинка руйнує клей, який тримає підошву. Ви можете дістати з машинки кросівки, які «захотіли їсти».

Тому ніколи не радимо використовувати машинне прання. Тому краще або спробувати почистити вручну.

Спочатку чистимо взуття всередині. Використовуємо ту ж суміш для чистки.

Якщо немає розпірок, варто наповнити кросівок папером. Якщо використовуємо газетний папір, обмотуємо його скотчем, щоб друкарська фарба не перенеслась на тканину. Папір буде абсорбувати і тримати форму – так зручніше чистити.

Бічну частину підошви чистимо жорсткою щіткою.

Щодо верхньої частини дуже важливо використовувати якнайменше води. Рідину можна розпінити на іншій площині, а не на самому кросівку. Чистити треба сегментами, одразу витираючи кожну частину мікрофіброю.

На сонці сушити не можна – це шкодить текстилю і можуть з’явитися жовті розводи. Гумова бічна частина підошви від цього теж жовтіє. Сушити можна лише при кімнатній температурі у приміщенні. Це буде довше, але матеріали збережуть колір.

Коментар редакції:

Кросівок уже постраждав від пральної машини, тому на відновлення білизни не дуже сподівалися. Але піна непогано прибирає свіжі забруднення.

Підошву можна відчистити силою. Що більше треш – то кращий результат.

Професійно

Спочатку чистимо всередині.

У нас спеціальні дуже жорсткі щітки для бічної частини підошви Converse. Це допомагає вичистити всі забруднення.

Угорі ми чистимо піною із хімією, використовуємо мінімальну кількість води.

Сушимо за кімнатної температури. За потреби робимо повторну чистку.

Як і Vans, Converse – це взуття не зовсім для того, щоб його чистити. Кросівки для того, щоб разом із вами крокувати життям і писати історію. Цю історію можна читати на самих кросівках – матеріал може десь потемніти, можуть залишитися плями. Їх краще чистити одразу, щойно з’явилося забруднення.

Кросівки до чистки
Кросівки після чистки. Вгорі – почищені редакцією, знизу – професійна чистка

Nike Sock Dart

Удома

Це дуже тендітний матеріал – котон, змішаний із нейлоном (технологія flyknitред.). Матеріал дуже просто структурно пошкодити – зробити «зачіпку». Тому в домашніх умовах їх чистити дуже важко.

Спокійно почистити вдома можна підошву. Використовувати слід м’яку щітку, а не жорстку. Бічна частина підошви тут пофарбована. Якщо здерти фарбу, це дуже просто, залишиться жовта або біла пляма – і це буде помітно.

А верхню частину я б взагалі не радив чіпати двома.

Можна вичистити текстильні частини всередині кросівка – м’якою щіточкою з піною. Повторюсь, найважливіше – це одразу прибирати вологу.

Коментар редакції:

М’яка підошва персикового кольору не завжди добре прощається із забрудненнями. Постійно побоюєшся її пошкодити, наляканий розповідями про фарбу, яка віддирається за надто наполегливої чистки.

Внутрішню частину радимо чистити регулярно, щоб не допускати сильно забруднення – інакше чистка забере забагато часу та нервів.

Чистити текстильну частину зовні кросівка не ризикнули.

Професійно

Розпірки не будемо використовувати, не хочеться щоб матеріал розтягнувся. Їх треба по всьому набивати папером, обмотаним скотчем.

У нас є спеціальні пом’якшені щітки. Забруднення прибираються точково, взуття сохне, далі знову вичищаємо.

Це дуже філігранна робота через особливості матеріалів.

Кросівки до чистки
Кросівки після чистки. Вгорі – почищені редакцією, знизу – професійна чистка

New Balance 1500

удома

Класична ситуація із замшею – у домашніх умовах їх можна вичистити м’якою щіткою, використовуючи максимум піни та вчасно прибираючи вологу.

Краще за все вдома мати щіточку для замші. Зазвичай їх продають в магазинах неправильними – з одного боку гумові, а з іншого – ворс із залізними прутиками. Її використовувати у жодному разі не можна.

Для замші важливо, щоб ворс лишався на одному рівні. Тоді з нього легко прибрати забруднення. Якщо порушити структуру, взуття стає проблемним.

Після чистки м’якою щіткою, беремо звичайну гумову щітку (вона всюди продається). І вичісуємо замшу, відновлюючи структуру. Це важливо, бо після будь-якого контакту з водою замша забивається і грубіє. Далі замша може глянцюватись та трансформуватися у глянцеву шкіру.

Бічну частину підошви вдома чистимо жорсткою щіткою, але обережно, щоб не пошкодити фарбу. Місця з логотипом на підошві протираємо тканиною, щітка може здерти на них фарбу. При чистці важливий тотальний контроль.

Далі взуття набивається папером та сохне в кімнаті.

Професійно

По замші ми використовуємо два види щіток – більш м’яку та більш жорстку.

Спеціальним методом відновлюємо структуру. Ми розпарюємо кросівок. Після цього – вичісуємо. Без відновленої структури це чистка хіба на 40 %. Можна навіть нашкодити.

Якщо потрібно, кросівок також фарбують.

Тут ми будемо чистити за BASIC тарифом. PREMIUM (400 грн) – це якби у кросівках сходили спочатку на Atlas, а потім ще на BRAVE!.

Якщо кросівок дуже пошкоджений, ми робимо спочатку BASIC і пропонуємо підвищити до PREMIUM  лише якщо результат з відновлення дуже вдалий.

Коментар редакції:

Найпростіше працювати з підошвою. Тут схема вже зрозуміла: почистив кілька сантиметрів, витер, побачив результат і рухаєшся далі.

Із ворсом все складніше. Якщо прибрати забруднення піною можна, то рівномірно відновлювати текстуру замші – це вже складніше.

Кросівки до чистки
Кросівки після чистки. Вгорі – почищені редакцією, знизу – професійна чистка

 Снікер-хімчистка Sneaker Mate відкрилась на Подолі у Києві у 2017 році. Команда стартувала за рік до цього у Харкові.