Останнім часом усе частіше можна зустріти елементи українського етносу в сучасних інтер’єрах. Наприклад, традиційні килими з українським орнаментом і з натуральної вовни, дерев’яні меблі, керамічний та глиняний посуд набирають більшого попиту. Ми говоримо з архітектором і дизайнером Сергієм Махно про основні елементи українського етностилю, а також запитуємо, які матеріали та декор краще використовувати в сучасному українському стилі.

Сергій Махно

засновник студії українського дизайну Sergey Makhno Architects


Основні риси українського етностилю

Український етностиль у чистому вигляді зберігся в хатинках на Західній Україні. У сучасних квартирах роблять дизайн з елементами українського етносу.

Справжній український етностиль – це дерев’яні будинки з мазанкою, глинобитні будинки, побілка, стіни з дикого зрубу або глини. Зрозуміло, що у квартирі такого не роблять, проте зараз люди все більше почали шанувати українські традиції та дивитися в напрямі етностилю в сучасному інтер’єрі.

У сучасному українському етностилі може бути все що завгодно. Ми можемо взяти стару цеглу, глинобитні блоки, дерев’яні стіни з дикого зрубу – це буде український стиль.Тобто суть у тому, що ми інтегруємо прийоми, які застосовувалися в будівництві традиційних українських хат.

Основні елементи та матеріали притаманні українському етностилю

Основновними матеріалами покриття стін є глина з домішками соломи чи насіння льону. Також це може бути очерет на стіні або стелі, який ми часто використовуємо в багатьох наших проєктах.

Одна з наших знахідок – прямолінійні підлоги з дикого дерева. Якщо раніше в сучасних інтер’єрах використовували рівно спиляні дошки, то зараз ми говоримо про те, що дошка має бути крива та два криві обділи мають бути поєднані між собою. Це буде справжній український стиль, як у старих хатинах. Узагалі основний матеріал в українському етностилі – це дике дерево. Це можуть бути як дерев’яні меблі, так і стіни.

У деяких сучасних інтер’єрах використовують традиційні українські рушники. Ми інтегруємо рушники в ковдри або подушки, вишиті традиційним орнаментом. По суті в сьогоднішньому українському інтер’єрі ми використовуємо старі традиції й інтегруємо їх у сучасний стиль.

Також українському етностилю притаманні лляні, конопляні тканини. Ще можна використовувати домоткане полотно для штор, постільної білизни, покривала або як накидку на меблі.

Декор

В українському етностилі ідеально впишеться керамічний посуд, обпалений у колір глини. Це виглядатиме органічно, на відміну від модного сучасного посуду. Також важливим етнічним елементом є традиційний український килим. На Західній Україні досі роблять килими ручної роботи, зберігаючи всі давні традиції. Такі килими, зазвичай, мають графічний орнамент або інші візерунки. Це органічно впишеться в концепцію українського етнічного дизайну.

Меблі

У сучасному інтер’єрі можна поєднувати як антикварні українські меблі, так і сучасні. Наприклад, характерним етнічним елементом у вашому українському інтер’єрі стане бамбетель. Це така лавка-ліжко, яку розкладали на Галичині в 19 столітті. Суть полягає у тому, що ми беремо дерев’яні конструкції з нашої історії та створюємо сучасні українські меблі. Наприклад, можна зробити на кухні традиційну українську піч, обмазану глиною, а зверху зробити дерев’яні конструкції. Або можна об’єднати бетонне покриття з деревом.

Кольори

У сучасному інтер’єрі ми використовуємо технологію застосування кольорів, які були притаманні нашим традиціям багато років тому. Наприклад, гуцульському інтер’єру притаманні зелені, жовті кольори. Колись в українських хатах робили печі та каміни й розмальовували їх зеленими графічними візерунками. Зараз можна спробувати повторити це в сучасному інтер’єрі, і це буде етнічний елемент.

Чого не можна робити в українському етностилі

Якщо ви робите інтер’єр в українському етностилі, у ньому точно не може бути пластикової вагонки, натяжної стелі, плитки під мармур, ламінату. Узагалі не можна використовувати глянцеві покриття та штучні матеріали на кшталт пластику.

Фото: студія українського дизайну Sergey Makhno Architects