Тон інтер’єру залежить від архітектури будинку: у хрущовці балдахін і крісла в дусі рококо будуть неорганічними. The Village розповідає, як обирати інтер’єрні рішення залежно від типу будівлі та як розрахувати бюджет на їхнє втілення.

Руслан Кірничанський


архітектор

Перевірити відповідність інтер’єру архітектурі будинку можна за простою формулою: порахуйте вартість оздоблення квартири й порівняйте її з ринковою ціною об’єкта. Ідеальне співвідношення – це коли вартість ремонту й меблів дорівнює 35% вартості квартири. Бувають винятки, але якщо ремонт коштував більш як половину суми за квартиру, то треба замислитись.

Щоб ваш інтер’єр не контрастував з архітектурою будівлі, розберімося з основними типами житлових будинків і зі стилями, які будуть в них доречними.

Типові серійні будинки: совмін, сталінки, хрущовки, серія 87

Усі типові серії житлових будинків об’єднує функціоналізм і мінімальний простір. Завдання серійних будівель – забезпечити громадян окремим житлом. А головне в інтер’єрі такого будинку – це функціональність простору і відсутність зайвого декору.

Ідеальний стиль для типових будинків – мінімалізм. Такий собі скандинавський стиль – це прекрасне рішення: нейтральний інтер’єр візуально розширює простір маленької квартири. З колонами та атлантами в хрущовці все ясно: з ними просто буде тісно, то чому не ар-деко? Ар-деко потрібен широкий простір з високою стелею та чималі фінанси. Квартиру в стилі ар-деко оздоблюють рідкісними та дорогими матеріалами. Вкладати мільйони в ремонт типової квартири зі стелею 2,5 метра – рішення сумнівне. Раціональніше купити за ці гроші сусідню квартиру і розширити площу.

Підійде мінімалізм.

Не підійдуть: ампір, ар-деко, бароко, рококо і хай-тек.

Дореволюційні, довоєнні будинки та архітектурні пам’ятки

Це категорія нерухомості з підвищеним попитом. Такі будинки зазвичай стоять у центрі міста і мають якісні характеристики: високі стелі, просторі парадні, багатий внутрішній декор і автентична ліпнина.

Після перебудови такі житла часто продавали за безцінь, бо вони вважалися мотлохом. Ті, хто не продали чи купили такий неліквід, тепер у плюсі: двокімнатна квартира в такому домі коштує від 2 мільйонів гривень. А заради престижного району та будинку з історією дехто викладає й у рази більше.

Підійдуть: ампір, ар-деко, мінімалізм, бароко, рококо; можна експериментувати – мінімалізм з елементами бароко / рококо.

Не підійдуть: хай-тек, континентальні екзотичні стилі, мотиви стародавніх цивілізацій.

Новобудови

Це новітня нерухомість комфорт- і бізнес-класу. Особливе в цих квартирах – вільні планування, просторі спільні зони, закрита територія і паркінг. Архітектурно ці будови стримані: декору трохи більше, ніж у п’ятиповерхівках, але він тут лише для функціональності й підвищення якості життя. Це, наприклад, фасади з вентиляцією і корзинки під зовнішні елементи кондиціонерів.

Підійдуть: мінімалізм, хай-тек, лофт

Можуть підійти: модерн, ар-деко

Не підійдуть: класичні стилі. Ці будинки зводили за сучасними вимогами, тому бароко чи готика в інтер’єрі будуть неорганічними.


Текст: Маша Шаталіна

Переклад: Ріта Дудіна

Фото: обкладинка – Яся Фогельгардт, 1 – Катя Закливенец, 2, 3 – Діма Циренщиков, 4 – Рената Гарипова