Текст: Юля Єльцова

Стерильний інтер'єр без зайвих речей, вивірений до останньої деталі, буває, напевно, тільки в готелях. Житловий простір швидко обростає предметами і аксесуарами, підлаштовується під звички і смаки господарів. Це добре, якщо не переходити межу і не заглиблюватися в відвертий перебір, вважає дизайнер інтер'єрів Тетяна Назарова. У неї ми дізналися, які рішення здатні зіпсувати інтер'єр і ускладнити життя господарям.

ПОМИЛКА № 1

Відсутність розеток в потрібних місцях

Здавалося б, розетки — не найпомітніша частина інтер'єру, але від їх вірного розташування в кінцевому рахунку залежить багато. Наприклад, якщо ви вирішили поставити торшер далеко від найближчої розетки, провід буде тягнутися через приміщення, псувати простір і заважати переміщенню. У найгіршому варіанті доведеться вдаватися до допомоги подовжувача. Коли розеток недостатньо, в хід йдуть трійники, які притягують зайву увагу і псують загальну картину.

 РІШЕННЯ: Чудово, якщо у вас є можливість грамотно продумати розетки ще на етапі ремонту. Для цього доведеться заздалегідь прикинути, де і який електроприлад або світильник ви плануєте використовувати. Якщо ж ви переїжджаєте в уже готове житло, намагайтеся виходити з кількості розеток і їх розташування. Краще відмовитися від того ж торшера зовсім, ніж обмотатися зайвими проводами.

ПОМИЛКА № 2

Недоречний настінний декор

Ніщо так не видає в людині відсутність смаку, як погано підібраний декор для стін. Картини сумнівних художників, сільські пейзажі в багатих рамах, календарі, постери і наклейки здатні знищити будь-який простір і звести нанівець роботу найталановитішого дизайнера.

 РІШЕННЯ: Картина невідомого художника, куплена в переході, не несе ніякого емоційного навантаження і не представляє цінності. Вже краще оцифрувати і надрукувати на полотні малюнки вашої дитини. Якщо стіну неодмінно хочеться декорувати, краще вибрати сімейні фото і віднести їх в майстерню, щоб там зробили професійний колаж в лаконічній рамі.

В крайньому випадку можна купити в одному з численних фотобанків сюжетні фотографії чогось, що вам близьке по духу, а потім роздрукувати. Декоративні наклейки — застарілий тренд, про який зараз краще забути: вдалі приклади їх застосування є, але їх дуже мало. Керуйтеся правилом: якщо настінний декор нічого про вас не говорить — значить, йому не місце у вашому інтер'єрі.

ПОМИЛКА № 3

Зайві поверхні

Коли ми говоримо про те, що в хорошому інтер'єрі повинно бути достатньо місця для зберігання, ми не маємо на увазі велику кількість відкритих полиць, кавових столиків та інших поверхонь, які притягують безлад. Коли книжкові полиці помірно зайняті книгами — це добре, але якщо книг у вас мало, а полиць ви повісили про запас, знайте, що всі порожні поверхні рано чи пізно покриються товстим шаром речей, звалених в купу. Той же принцип працює з кавовими столиками і тумбами.

РІШЕННЯ: Тримайте себе в руках і тверезо оцінюйте необхідну кількість відкритих поверхонь. Заздалегідь подумки розставте всі предмети і книги по уявних полицях. Якщо залишиться мінімум вільного місця — ви на правильному шляху.

ПОМИЛКА № 4

Складні штори

Надмірне драпірування, надлишок фактур і деталей — все це може перетворити будь-яку кімнату в жалюгідну подобу сцени Великого театру. А коли ви намагаєтеся поєднати дизайн палацу з практичністю і до багатошарових штор додаєте функціональні жалюзі, результат виходить жахливий.

 РІШЕННЯ: Навіть класичний інтер'єр буде виглядати краще, якщо ви виберете спокійні і прості штори без зайвих елементів і деталей. Це до того ж допоможе значно заощадити. Якщо невпевнені в своїх силах — зверніться до професіоналів, які зроблять ескіз і покажуть, як ваш простір буде виглядати з новими шторами.

ПОМИЛКА № 5

Занадто яскравий і різноманітний текстиль

Яскраві кольори в інтер'єрі іноді бувають цілком доречними, але якщо до них додати такий же яскравий, різноманітний текстиль, то вийде перебір. Постільна білизна з тигровим принтом, рушники всіх кольорів веселки, мільйон подушок на дивані і психоделічний килим — окрему присутність цих деталей в інтер'єрі можна обговорити, але все разом — точно ні.

 РІШЕННЯ: Зверніть увагу - в готелях завжди біла постільна білизна, білі рушники і халати. У реальному житті це не зовсім практично, але за основу це рішення цілком можна взяти, якщо ви не впевнені, що здатні майстерно поєднувати кольори. Домашній текстиль може бути контрастним, але бажано, щоб він не перетягував на себе всю увагу.

ПОМИЛКА № 6

Жалість до сувенірів

Гіпсова свинка, дбайливо, але дуже криво розфарбована вручну десь в китайській глушині, з якої стирчить пружинка, а до неї кріпиться фото або лист з блокноту. Її презентувала ваша троюрідна тітка приблизно вісім років тому, з тих пір ви не можете з нею розлучитися. З нею і ще з десятком таких же сувенірів. Вони припадають пилом, розвалюються, псують інтер'єр і не такі уже й дорогі серцю.

Не можу обійти стороною і тему магнітів. Вони здатні спотворити найстильнішу кухню, зате всі гості будуть знати, що ви багато подорожуєте. Або що багато подорожують ваші друзі, які дбайливо постачають вам магніти.

 РІШЕННЯ: Одного разу потрібно зібратися і все це просто викинути. Саме викинути, тому що, передаровуючи подібну нісенітницю, ви ніколи не розірвете це порочне коло. Надалі попросіть (з усією серйозністю) більше такого не дарувати.

Одна складна розмова з любителем сувенірів може змінити не тільки ваш будинок, але і майбутнє всієї планети — люди і так продукують неймовірну кількість сміття, навіщо множити його ще більше?

ПОМИЛКА № 7

Непотрібний спортивний інвентар

Велотренажер, куплений по акції в надії на щоденні тренування, займає багато місця, зате на ньому зручно розвішувати білизну. Не сперечаюсь, є спортивний інвентар, який не тільки не псує інтер'єр, але і прикрашає його. Однак це працює тільки в тому випадку, якщо ви дійсно користуєтеся предметами за призначенням.

 РІШЕННЯ: Ви не торкалися до тренажера більше місяця — віддайте його тому, кому він принесе користь, або продайте. Маєте намір займатися вдома — обладнайте спортивний куточок так, щоб інвентарем було зручно користуватися. Цілком можливо, що ви не приступали до домашніх тренувань тому що тренажер треба було витягувати з незручного кутка квартири, а на ці додаткові дії мотивації вже не вистачало.

ПОМИЛКА № 8

Відсутність контрастів

Бежеві стіни, підлога, меблі та кіт — в результаті нудний і плаский інтер'єр. Страх використовувати контрасти може привести до того, що ваш житловий простір стане схожим на номер у поганому готелі.

 РІШЕННЯ: Немає нічого страшного в простій однотонності, якщо вона служить фоном. Контрастні елементи додадуть в інтер'єр обсяг і різноманітність. Нехай базовий колір залишається бежевим, але вибирайте більш темне і фактурне покриття для підлоги, текстиль та меблі.

ПОМИЛКА № 9

Неохайне зберігання

Лежачі неохайною стопкою журнали і газети сторічної давності, розкидані тут і там документи і речі — така проблема виникає або від того, що місця для зберігання не вистачає, або від того, що господарі неграмотно це місце використовують.

 РІШЕННЯ: Тут як і в попередніх пунктах. Від зайвого і непотрібного позбавляємося. Те, що залишилося, потрібно розібрати і систематизувати, докупити папки для документів і системи зберігання, наприклад коробки. У них можна скласти цінні, але непотрібні в дану секунду журнали і відправити їх на верхні полиці.

ПОМИЛКА № 10

Випадкові аксесуари для домашніх тварин

Є такий жарт: якщо будиночок для кішки добре виглядає в інтер'єрі, значить, це поганий інтер'єр. Насправді, звичайно, так буває не завжди. Є гарні меблі і аксесуари для тварин, але потрібно дуже постаратися, щоб їх знайти. Тому більшість господарів воліють купувати те, що є в зоомагазині, змирившись з тим, що убогий будиночок, кігтики і миски псують зовнішній вигляд будь-якого приміщення.

 РІШЕННЯ: Витратити на пошуки аксесуарів для вихованця трохи більше часу або зробити меблі на замовлення. Швидше за все, це не буде коштувати значно дорожче, зате і терпіти негарний предмет в будинку не доведеться.