The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Місто:

Одеса

Дизайн

Леонід Круковський, Ніна Булацька

Площа

180 м²

Висота стелі

4 м


Квартира тижня розташована в центрі Одеси у Приморському районі. Створював помешкання для себе та своєї сім’ї одеський архітектор, засновник студії дизайну Kvartal Леонід Круковський. Співавторкою проєкту була дружина Леоніда Ніна Булацька.

Квартира розташована в будинку, який належить до старого фонду Одеси, включає площу однієї квартири на четвертому поверсі (45 м²) й горище, яке переоблаштували в мансардний поверх (135 м²). «Там було горище. Не змінюючи нахил покрівлі й саму покрівлю в межах її геометрії, я організував простір, на якому розташувався другий поверх», – розповідає архітектор Круковський. Загальна площа помешкання складає 180 м² на двох рівнях. Перед ремонтом провели масштабну реконструкцію: оновили перекриття, вікна, укріпили дах.

«Одного разу ми з дружиною побували в Парижі. І побачили, як люди живуть на мансардних поверхах – нам це, так би мовити, «запало в душу». Подорож відбулася давно, але ми з того часу мріяли про таку квартиру – щоби вона була з мансардним поверхом і в центрі міста», – розповідає Круковський про референс проєкту.

Стиль дизайну автор проєкту визначає як мінімалізм з акцентом на функціональність. Каже, що сама концепція житла передбачала недорогий ремонт, адже значну кількість коштів витратили на реконструкцію. «Тут мінімальна кількість деталей, мінімальна обробка. Є лише функція й вона практична. Ця квартира відповідає всім нашим потребам, вона, як маленький будиночок: тут є і тераса, і камін, і достатня кількість простору. А головним побажанням було багато світла: саме тому на другому рівні в нас сім мансардних вікон, є й панорамні вікна [слугують виходом на терасу]».

На стінах практично в усьому будинку вирішили залишити первинну цеглу, яку пофарбували (заздалегідь вкривши гіпсом) у білий колір – основний колір помешкання. Він присутній у всіх зонах і практично на всіх поверхнях, окрім підлоги та стелі на другому поверсі.

Між першим і другим рівнем є «Друге світло» – отвір, який зробили в перекритті між поверхами, щоби додати сонячного світла на перший поверх: воно потрапляє туди прямо з мансардного вікна. Отвір також має прикладну функцію – у ньому розмістили гамак. «Це улюблене місце нашої дитини, вона там часто бавиться».

Вхід до квартири розташований на першому поверсі: спочатку потрапляємо в хол, звідти – у вітальню, яка об’єднана з кухнею. Також на першому поверсі є гостьовий санвузол, його розташували під сходами на другий поверх, щоби зекономити простір. Поряд розмістили пральню.

Підлога у вітальні на першому поверсі – сосна. «Ми завжди ходимо у квартирі босоніж, підлога ніколи не буває холодною й завжди приємна на дотик», – коментує Круковський. У вітальні є натуральний камін від польського бренда Kratki, його встановили в куті, а димар вивели на дах. Поряд із каміном – вбудована у стіну полиця для книг і вінілу. Далі – вхід до гостьового санвузла. Посеред вітальні встановили диван італійського бренда Bianco. Також у вітальні розташували обідній стіл, який виготовляли індивідуально на замовлення, він із натурального дерева. Стільці навколо столу – IKEA.

Кухня розташована відразу поряд із вітальнею. Як і вся квартира, виконана у світлих тонах і має базове наповнення: холодильник, духова піч, посудомийна машина й газова плита. Над плитою встановлена професійна витяжка з двигуном. Стільниця виготовлена з натурального дерева. «На кухні проводимо дуже багато часту: готує і дружина, і я. У нас немає культу їжі, але це нас об’єднує й допомагає збиратися всією сім’єю разом. Найчастіше ми це робимо [збираємося] за цією невеликою барною стійкою, яка фактично є продовженням кухонної стільниці», – розповідає господар про значення кухні в помешканні.

Світильники в кухні й над обіднім столом – хендмейд. Це лампи, які знайшли на одному з промислових підприємств Одеси, пояснює Круковський. Їх відреставрували та пофарбували.

Підіймаємось на другий поверх: одразу потрапляємо у просторий хол, у якому архітектор вирішив облаштувати для себе й дружини робоче місце. Стеля в холі на другому поверсі повністю обшита деревом і має два мансардних вікна. З холу відкриваються виходи на терасу, до ванної кімнати господарів і трьох спалень: господарської, дитячої та гостьової, яку в майбутньому планують переоблаштувати у другу дитячу. Також на другому поверсі є комірчина.

У спальні господарів стіни пофарбовані в білий колір, ліжком слугують ламелі й матрац від IKEA, світло також IKEA. Прямо над ліжком у стелі, яка обшита деревом, розташоване мансардне вікно. Зі спальні господарів також відкривається вихід на терасу й в окрему гардеробну. Дитяча спальня розташована поряд із господарською, також має мансардне вікно й мінімалістичний підхід до фурнітури: встановили лише маленьке ліжко. У гостьовій спальні, яка у вільний час слугує ігровою кімнатою для дитини, також лише одне ліжко.

Санвузол на другому поверсі – основний, його використовують власники помешкання. Колір стін – білий. Там використали таку ж плитку, як і на кухні (20х20), від українського виробника. У санвузлі є ванна, унітаз, умивальник, гігієнічний душ та окрема душова кабіна. Як і у кожній спальні, у санвузлі є мансардне вікно, стеля – обшита деревом.

Переходимо до тераси: там стоїть стіл, компактний диванчик й невеликий гриль. Тераса з усіх боків оточена стінами будинку: «Вона вийшла ніби вбудованою в дах – тобто її нізвідки не видно й ми ніяк не порушили загальну концепцію фасаду будинку. Улітку ми проводимо там більшість часу, практично живемо там».

ФОТО: Женя Карєв