The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві й не тільки.

Фото: Андрій Безуглов

Район

Подільський

Дизайн

FILD

Площа

82 м²

Висота стелі

2,80 м


Квартира тижня розташована в житловому комплексі Rybalsky, що на Рибальському острові. Житло готували для молодого чоловіка, який буде мешкати один. Власник проводить більшість часу на роботі, хотів облаштувати для себе багатофункціональний простір для відпочинку із сучасним дизайном в спокійній кольоровій гаммі. «Серед побажань були максимально відкритий простір, мінімалізм, велика гостьова кімната та велика ванна», – розповідають Катя та Денис Вахрамєєви, співзасновники студії дизайну FILD, яка розробляла проєкт. Додають, що це лаконічний інтер’єр, який відбиває світогляд власника.

«Ми – бренд предметного дизайну, тому вкрай рідко займаємося інтер’єрними проєктами. Погоджуємося, коли є можливість втілення нашого бачення, коли клієнт максимально довіряє. Чи коли погляди замовника й дизайнера перетинаються. У цьому випадку нам навіть важко називати господаря замовником, він радше наш друг», – додають у FILD.

Дизайн інтер’єру – комбінація мінімалізму та індустріального стилю. «Не можна сказати, що це якась конкретна стилістика, це важко назвати лише мінімалізмом, наприклад. Це сучасна стилістика, з мінімалістичними та індустріальними елементами», – кажуть автори проєкту.

Кольорова палітра переважно складається з монохромних тонів: обрали світлі й темні відтінки сірого та поєднали з теплою фактурою дуба. Кухню виконали в чорному кольорі. Відповідно до концепції з індустріальними елементами в інтер’єрі залишили багато бетону – стелю та опорні колони. «Це все рідне, монолітне лиття від забудовника. Я не прихильник декоративної обробки – уважного глядача не обманеш. Бетон ми максимально почистили та вкрили «ґрунтом», щоб він мав акуратний вигляд», – пояснює Денис.

До перебудови це була трикімнатна квартира з двома санвузлами, невеликою кухнею та великою кількістю коридорів. Дизайнери вирішили демонтувати перегородки й усе перепланувати: «Отримали велику спальню, трохи меншу гостьову кімнату, а також основну зону (вітальню, об’єднану з кухнею). Словом, отримали те ж саме, але стало набагато більше простору й функціональних штук». Спальню та вітальню поміняли місцями: з вітальні тепер відкривається краєвид на Дніпро, вікна ж спальні виходять на внутрішнє подвір’я ЖК (до перепланування було навпаки). Гостьову кімнату розташували так, щоб вона не перетиналася з іншими зонами – відразу біля входу. У квартирі також є дві великі лоджії.

У вітальні стіни частково зашили гіпсокартоном і пофарбували у світло-сірий колір. Підлога – паркетна дошка. У вхідній зоні та на кухні підлогу покрили мікроцементом. Двосторонній диван виконує функцію зонування – це моноліт, який вбудований між двома опорними пілонами й розділяє вітальню та кухню. «У вітальні він нижчий і довший і працює як лаунж-зона, а в кухні – трохи вищий і вужчий, щоб було зручніше на ньому сидіти за столом», – пояснюють дизайнери. Усі меблі (зокрема, кухню та шафові конструкції) для помешкання виготовляли на замовлення, за ескізами FILD.

Тумби у вітальні навпроти дивану, які слугують місцем для зберігання, підняли над підлогою та розташували вздовж кімнати – це візуально подовжило та розвантажило простір вітальні. Доповнюють це рішення невеликі подіуми під вікнами – вони приховують внутрішньопідлогові радіатори. Розетки та вмикачі на пілонах обіграли так, щоб не було помітно проводки. «Це можна було робити лише з дозволу забудовника. Ми поспілкувалися, нам дозволили це зробити. Довелося магнітами вимірювати, де розташована арматура – щоб не пошкодити її».

Кухня – монолітний блок, виготовлений із матового чорного Fenix NTM, надміцного виду пластику (Італія), який здатний відновлюватися внаслідок нагрівання. Як і у випадку з тумбами у вітальні, кухню частково підняли над підлогою, щоб нівелювати ефект нагромадження та зробити простір більшим. Також відмовилися від типових кухонних підвісних шаф: це підкреслило легкість кухонної секції й додатково розвантажило простір. Над плитою прихована під Fenix NTM витяжка, у пеналі праворуч – інша техніка (холодильник, духова піч і посудомийна машина). Навпроти дивана – стіл із натурального дерева.

Ванна кімната є головним елементом усього інтер’єру помешкання, кажуть автори проєкту. Головна особливість – вона розташована в центрі квартири й має форму куба, практично з усіх боків вкритого гартованим склом. Куб частково припіднятий – розташований на подіумі з керамограніту (там приховали комунікації). Розташування ванни посеред квартири допомогло в зонуванні: ванна відмежовує вхідну зону та прохід до спальні господаря, а також основну зону від решти квартири.

«Спочатку ванну хотіли облаштувати біля вікна – але це вкрало б у нас або спальню, або гостьову кімнату. Тому її вирішили розташувати посередині, але зробити прозорою та впустити туди денне світло. Господар житиме сам, тому його ніяк не бентежить, що ванна буде відкритою. У разі чого – якщо прийдуть гості – ванна обладнана автоматичними шторками (керуються з пульта). Ми називаємо ванну «кімнатою ідеального відпочинку та психотерапії», – розповідають дизайнери про те, чому зробили ванну прозорою.

Додають, що підлога, стіна, а також стеля у ванній вкриті керамогранітом Ceppo di Gre з текстурою каменю. Підсилює ефект монолітності розмір плитки – використовували панелі довжиною понад метр, а шириною – понад пів метра. У ванній також є душова кабіна, унітаз і вмивальник, під яким оздоблена фактурою дерева стільниця.

Спальня – особистий простір господаря, максимально ізольований від холу та інших зон. «Спальня монофункціональна, буде використовуватися за призначенням. Тому там встановили велетенський матрац (2х2 метри), тобто на ньому можна спати в будь-якому положенні. Матрац оточений м’яким корпусом із додатковими функціями: там розетки, вимикачі, інтернет. У спальні немає нічого зайвого: господар багато працює, приходить додому й відразу вкладається спати», – розповідають Катя та Денис Вахрамєєви. Окрім ліжка, у спальні лише вбудований блок шаф – слугує як гардероб і місце для зберігання. Підлога у спальні – паркетна дошка. На стелі трекова система з точковим освітленням.

Гостьова кімната невеликого розміру, з базовою комплектацією: там лише розкладний диван і столик. Від холу гостьова кімната відмежована дворівневою меблевою конструкцією, в яку помістили двері. Декору в помешканні небагато: використали кілька авторських світильників FILD, а також столики.