The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві і не тільки.

Дизайн:

Євген Дерев’янко

Місто:

Київ

Кількість кімнат:

2

ПОВЕРХ:

4

Площа:

58 м²

Висота стель:

2,5 м


Квартира розташована у будівлі 1982 року на вулиці Гоголівській. «Це нестандартний будинок, його будував один із київських інститутів для наукових працівників. Ми придбали квартиру у жінки, яка свого часу будувала її разом із чоловіком», – розповідають господарі Вадим та Євгенія.

Нову оселю власники обирали насамперед з огляду на можливість адаптувати її до своїх потреб. Не менш важливою для них була й думка дизайнера, який працював із проектом. Інтер’єр для нових власників адаптував друг родини – український скульптор Євген Дерев’янко. Для засновника «Майстерні Дерев’янка» цей досвід став першим в інтер’єрному дизайні, але він самостійно виконав більшість робіт на проекті.

Після перепланування двокімнатна квартира стала студією з окремою спальною кімнатою. «За площею це ідеальна квартира для двох, ми використали у ній кожен квадратний метр. Певна річ, продати її було б складно. Але ми й не маємо цього на меті. Хотіли адаптувати її під себе – щоби вона відповідала нашим потребам», – каже Вадим.

Студія

У студії одразу кидається в очі портрет Джима Моррісона, виконаний у техніці вітражу. Лідер гурту The Doors, прихильником якого є господар Вадим, прикрашає декоративний камін у візуальному центрі кімнати. Виконала портрет київська художниця Марія Діордійчук. Усередині вітражу – бар.

Праворуч від входу – диван від вітчизняного виробника, виготовлений на замовлення. Над ним розташовано звукову систему і проектор, який може виводити на мобільний тканинний ролет улюблені фільми та серіали власників – зокрема, «Твін Пікс».

Ще один візуальний акцент студії – декорована стіна. На перший погляд здаючись каменем, насправді це залишки підлоги, які дизайнер запропонував використати в інтер’єрі. «Ми хотіли залучати лише натуральні матеріали – і робити це раціонально. До того ж це була можливість вдихнути нове життя у старий об’єкт», – пояснює Євгенія.

На іншій стіні Євген Дерев’янко використав штукатурку, аби створити грубу текстуру поверхні. На цей елемент декору дизайнера, за словами господарів, надихнула стрічка «Адвокат диявола»: у кабінеті у персонажа Аль Пачино за спиною була схожа поверхня. «Тільки у нас вирішили зробити без переплетіння голих тіл», – сміється Вадим.

Робоче місце господаря розташоване у куті поблизу вікна. Як і дружина Євгенія, Вадим юрист. Утім, у вільний від роботи час цікавиться скульптурою – Дерев’янко не лише друг сім’ї, а ще й учитель Вадима. Кілька робіт власника стоять на видних місцях у квартирі. Зокрема, скульптура ката, на яку його надихнув шведський письменник Пер Лаґерквіст, а також маска – для неї Вадиму позувала дружина.

Поблизу розташували зону для домашнього улюбленця родини. В імпровізованому вольєрі – черепаха Соломон.

Зона для кухні виділена завдяки поєднанню стола-трансформера і барної стійки. «Це було компромісне рішення, – пояснює Євгенія. – Вадим дуже хотів мати барну зону, а мені був потрібен острів на кухні».

За допомогою мобільної конструкції барна стійка може зніматися. Таким чином обідній стіл розкладається, створюючи місце для 12 осіб. «У нас велика родина і багато друзів, тож ми часто використовуємо цей стіл», – кажуть власники.

Розкладні стільці – IKEA. Кілька барних стільців оформили декоративною мотузкою, щоб вони римувалися зі стійкою. На полиці над барною зоною – книга рецептів зі всесвіту «Пісні льоду й полум’я» Джорджа Мартіна.

На кухні одразу кидаються в очі декоративні елементи з блакитної плитки. Вадим і Євгенія привезли їх із Стамбула. Решту плитки на кухні підбирали під ці панелі. Частково кухонна стінка оздоблена червоним деревом.

Вільні місця на полицях у студії використали для розміщення бібліотеки власників. «Це бібліотека мого дідуся, ми перевезли її з Черкас. Насамперед пригодницькі і фантастичні твори, здебільшого перші видання російською мовою. Наприклад, Рей Бредбері у СРСР вперше вийшов саме у цьому виданні», – розповідає Вадим. На полиці над диваном – «Гаррі Поттер» і «Гра престолів».

Спальна кімната

Прикрашають книжки і вхід до іншої кімнати в оселі – інша частина бібліотеки закриває потаємні двері до спальні. «Хотіли велике ліжко. Адже крім ліжка у спальні нічого особливо й не треба», – каже господиня Євгенія.

Ліжко на помості займає основну частину спальні. Втім, за словами власників, воно є досить функціональним: під ним багато місця для речей.

Тони у цій кімнаті, на відміну від студії, є холодними. Блакитний колір на стінах виконали у стилі венеційської штукатурки. «Хотіли, аби цей простір мав небесний відтінок», – пояснюють господарі.

Над вхідними дверима – маска давньогрецького бога Діоніса, привезена з подорожі до Греції.

В інших частинах кімнати можна знайти, зокрема, маску з Непалу. «Раніше сувеніри привозили просто на згадку, а тепер усе привозимо сюди. Усе в дім!», – жартує Євгенія.