The Village Україна розповідає про цікаве та красиве житло в Києві і не тільки.

Місто:

Київ

Дизайн текстилю:

Sergey Makhno Architects

Кількість поверхів:

2

Площа:

230 м²


Квартира розташована у Печерському районі Києва. Із вікон багатоповерхівки відкривається краєвид на центральну частину міста. «При виборі квартири одним із визначальних факторів була наявність великих панорамних вікон. У цій квартирі величезні вікна є у всіх кімнатах, окрім гостьової», – розповідає власник квартири Роман.

Господар житла – фахівець у сфері автоматизації домівок. Квартиру він називає «експериментальним плацдармом» для розумних домашніх систем. Каже: у шоурумах усе здається штучним, тож клієнтам він показує систему на прикладі своєї оселі.

Світло, кондиціонування, опалення, музика, штори, а також домашній кінотеатр – перераховує господар функції, якими керує у його квартирі розумна система. Увесь функціонал зв’язано в єдину систему від компанії Crestron.

У студії на видному місці Amazon Echo – смарт-динамік із віртуальним асистентом Alexa. Тож за порівнянням власник далеко не йде: розповідає, що порозумітися з системою smart home не складніше, ніж із «Алексою». Додає, що його трирічна донька вже вміє самостійно вмикати та вимикати світло у кімнатах за допомогою динаміка.

Кожен новий проект ставить нам один і той самий виклик: не повторюватися, але й не зраджувати своєму стилю. Зробити комфортно та функціонально, але щоб не вийшов вінегрет.

У нас є принцип: ми не радимо клієнтам те, чого не спробували самі. У нашому офісі також встановлена система розумного дому, що дозволяє одним кліком регулювати температуру чи вмикати освітлення. Це зручно – і звільняє час для більш важливих речей.

Сергій Махно

керівник архітектурної майстерні Sergey Makhno Architects

Поєднують два рівні дерев’яні консольні сходи. «Важливо було правильно обробити матеріали і підв’язати конструкцію, – коментує Сергій Махно. – Ми не хотіли перевантажити простір. Хотіли зробити його зручним і безпечним».

Загальний стиль квартири у студії Sergey Makhno Architects називають contemporary. «Ми не визначали окремий стиль квартири. Мали на меті не втілити все в чіткому стилі, а зробити простір якомога більш комфортним», – додає Роман.

Студія

Простора студія поєднує вітальню, кухню та їдальню. У зону для домашнього кінотеатру JBL Synthesis інтегровано бібліотеку: вона розміщена за великим диваном. На полиці одразу кидається в очі біографія Ілона Маска.

Вітальня переходить у їдальню завдяки обідньому столу-трансформеру та стільцям японського дизайнера. Кухня італійського бренду виконана у фактурному дереві. Окремо виділено невелику декоративну кухню для дітей.

Українського виробника представлено у кількох острівках для кухонних справ – зокрема, для електричної плити. Поверхню цих блоків виконано із ламінаму, що за фактурою схожий на бетон. Як і решта предметів інтер’єру кухні, насамперед вони підбиралися задля практичності.

Та визначає студію інше рішення – частина стіни, разом із входом до гостьової кімнати, покрита міддю. Ручна робота скульптора, для надання необхідної форми її довелося чеканити близько двох місяців. Цей елемент декору, за словами власника, є одним із найдорожчих у квартирі.

Бетон чи штукатурка на всіх стінах – це було б нудно. Ми шукали елемент, який поставив би крапку і гармонійно завершив би простір.

Я не знаю, що б тут виглядало краще за натуральну текстуровану мідь. Це матеріал, із яким ми часто працюємо. Виготовляємо з нього світильники, плитку та декоративні панелі для стін. Із часом мідь окислюється і змінює колір, тож за нею цікаво спостерігати.

Сергій Махно

керівник архітектурної майстерні Sergey Makhno Architects

Метал, дерево і камінь студії підкреслюють кольорові акценти, створені за допомогою скульптури та двох картин сучасних українських художників.

«У цій квартирі витвори сучасного мистецтва, скульптури та картини, були настільки ж важливим будівельним матеріалом, як дерево чи метал. Усі дуже різні, тому важливо було знайти точки дотику», – коментує Сергій Махно.

«Дощ» Назара Білика – давня мрія власника. За його словами, скульптура із чоловіком, що тримає на голові краплю води, позначає «погляд угору – на те, до чого не можна просто так доторкнутися».

Поблизу обіднього столу робота Романа Мініна, на іншій стіні – Олег Тістол.

Спальна кімната

Ще одна картина Тістола – напроти ліжка господарів на стінці з дерев’яною поверхнею. «Я подумав, що буде класно дивитися на “Гори”, лежачи на ліжку», – розповідає власник. Ще одна картина прикрашає стіну напроти вікон: її виконала Валентина Засуцька.

Виділяє кімнату насамперед скляна перегородка, що відділяє зону спальні від ванної кімнати.

Центр спальні – низьке ліжко від італійського виробника.

Дитяча кімната

За словами господаря, дитяча кімната стала найбільшим викликом при оздобленні помешкання. «Якщо у випадку із рештою кімнат ти думаєш насамперед про комфорт, то з дитячими мова йде ще й про безпеку», – пояснює Роман.

Ця кімната досі трансформується, розповідає господар. Зокрема, через те, що батьки дозволяють дітям розмальовувати стіни. Для цього стіни спеціально пофарбували у білий колір. «Тут їм дозволено все», – додає батько. З огляду на це продумали і дизайн решти кімнат. Зокрема, паркет у студії.