У рубриці «Простими словами» редакція разом з експертами сервісу treatfield пояснює почуття і ситуації, з якими ми стикаємося щодня. У новому випуску розповідаємо, що таке маніпуляції, як зрозуміти, що вас використовують, і виявити маніпулятора в собі.

Психологи кажуть, що суть маніпуляцій зводиться до того, щоб викликати у людини страх, сором або почуття провини та використати її для задоволення своїх цілей. Проте не завжди маніпулятор усвідомлює свої дії − часто люди маніпулюють тому, що не знають, як інакше досягти свого, або бояться і соромляться прямо говорити про потреби. Розбираємося, як працюють маніпуляції, чому ми дозволяємо собою маніпулювати і робимо це самі.

Обкладинка: Анна Шакун

Микола Мірошниченко

лікар, клінічний психолог, психотерапевт

Альона Полудьонна

психологиня, психотерапевтка

Що таке маніпуляції

Микола: Маніпуляція − це можливість отримати необхідне без бажання іншої людини. Її суть зводиться до задоволення трьох біологічних потреб:

  • інстинкт харчування,
  • статевий інстинкт,
  • інстинкт домінантності.

Альона: Маніпуляції − це способи впливу на людину для отримання вигоди. Вони можуть відбуватися свідомо або несвідомо. Якщо людина розуміє, що чинить підло, некрасиво та жорстоко, і робить це для досягнення своєї мети − це усвідомлена маніпуляція. Її приклад показаний у фільмі «Газове світло» (Gaslight), з якого увійшов у вжиток термін «газлайтинг». Стрічка розповідає про потужну та продуману маніпуляцію, ціль якої була отримати багатство. Людині повільно, дуже обережно й поступово вселяли думку про те, що вона божеволіє.

Несвідома маніпуляція − це коли людина обирає такий спосіб контакту, бо просто не навчилася інакше задовольняти свої потреби. Це відбувається незаплановано, інстинктивно, за принципом звички.


Маніпуляції − це способи впливу на людину для отримання вигоди


Микола: Маніпуляція звертається до інстинктивно-гормональних форм поведінки партнера:

харчова поведінка

«Якщо не зробиш це, я не дам тобі грошей» або «Будеш добре поводитись, отримаєш ось це».

статева поведінка

Маніпуляція через флірт.

домінантність

«Я заробляю більше грошей, а ти менше, тому ти забираєш дитину з садочка».

Сором, страх і провина: якими бувають маніпуляції

Микола: Види маніпуляцій можна звести до викликання трьох почуттів: сорому, вини і страху. Це ті почуття, які ведуть до зміни поведінки і стану, в якому людиною легше керувати.

 Сором: «Ну як так можна, я на тебе розраховувала!», «Як можна бути таким неохайним?», «Як ти могла про мене забути?». У результаті людина намагається позбутися почуття сорому і робить усе, аби довести, що вона не така, тобто намагається бути не собою.

 Провина: маніпуляція «Ти мене не любиш» змушує людину в парі відчувати провину та доводити, що він або вона любить. Але це доведення не буде щирим виявом кохання, а буде спрямоване на те, щоб не мати почуття провини перед партнером.

 Страх: це шантаж, погрози та залякування: «Якщо ти не зробиш це, я зроблю так».

Людина інстинктивно намагається позбутися цих почуттів і робить те, чого бажає маніпулятор.

Альона: Маніпуляція спрацьовує там, де є багато незадоволених потреб, найчастіше базових: потреба в любові, визнанні, прийнятті − те, що робить нас більш важливими. Маніпулятор часто відчуває, що потрібно жертві, тому може грати на цих потребах. Але це не завжди відбувається усвідомлено. Наприклад, нерідко ми використовуємо формулювання «Якщо ти.., то я…», навіть не замислюючись, що це шантаж, але точно потрапляємо в потрібну емоцію.


Види маніпуляцій можна звести до викликання трьох почуттів: сорому, вини і страху



Поширені види маніпуляцій

Брати на слабо: «Тобі що слабо?», «Ти чоловік чи хто?», «Вася вже заробив на машину, а ти ні».

Підсилення: «Ніколи ніхто так не робить», «Так ніколи не буває».

Маніпуляція жалості: «Ти мене не помічаєш, ти мене не любиш, ти мене не цінуєш». Це позиція жертви, за якою стоїть вигода − я така нещасна або нещасний, зате потім отримаю бажане.

Маніпуляція згодою: «Так, звісно, я поганий, я нічого не вмію» − теж заклик до почуття жалості.

Ще один вид маніпулювання − мовчання. Як правило, це дуже болісний момент у батьківсько-дитячих стосунках, де батьки карають дитину мовчанням. Тоді дитина переживає гостре почуття самотності, а щоб подолати напругу, просить вибачення першою, навіть якщо не винна. А потім часто несвідомо обирає партнера, схожого на батьків-мовчунів, який вдається до подібних маніпуляцій.

Щодо маніпуляцій батьків, то зазвичай це несвідома форма з метою зробити «як краще». Батьки не розуміють, що цим можуть травмувати дитину, і чинять так тому, що колись самі були дітьми і їх навчили такого способу контакту для досягнення своїх цілей. Вони просто не вміють інакше.

Маніпуляція може відбуватися і на добрих справах: «Я для тебе стільки всього зробив, і тепер ти мені винен».

Микола: Так буває з людьми, які показово займаються благодійністю для покращення свого іміджу. Це маніпуляція, що апелює до домінантності. Якщо людина демонстративно займається благодійністю, цим вона показує, що відрізняється від інших. Вона необов’язково це усвідомлює, а може пояснювати для себе це найбільш благородними мотивами.

Альона: У колективах та організаціях часто використовують такий вид маніпуляції, як корпоративна єдність. Ми команда, ми всі робимо одну справу, у нас одна мета, і байдуже, що робочий графік ненормований. Це часто простежується у великих брендів: у таких компаніях майже завжди є традиції, що створюють почуття єдності. Це піднімає дух працівників, з’являється відчуття належності до дуже важливої справи. Але якщо топ-менеджмент з осудом дивиться до тебе, коли ти йдеш додому о 18:00, то мова вже не про єдність, а про використання співробітника суто для досягнення цілей компанії, незважаючи на його потреби.

Є здоровіша форма маніпуляції на роботі, коли компанії створюють людям на робочому місці максимально комфортні умови. За такою турботою стоïть цiль отримати більше прибутку. Це норма капіталістичного устрою держави, з якою доводиться миритися, якщо хочеш заробляти, але знати свої права та відстоювати їх не завадить.


Людині, яка має низьку самооцінку, мінімум упевненості, не має внутрішнього стрижня, дуже важко розпізнати маніпуляцію


Як розпізнати маніпуляцію

Микола: Якщо до контакту з людиною у вас було все добре, а після контакту з нею ви відчуваєте сором, страх або провину, найімовірніше, вами маніпулюють. Ще одна ознака маніпуляції − різка зміна стану. Ви можете гостро відчути негативні емоції або ейфорію.

Альона: Почуття ейфорії − це про те, що ти раптом виявляєшся дуже потрібним комусь, важливим, у тобі помічають те, що ніхто ніколи не помічав, тебе починають різко любити, цінувати і поважати.

Людині, яка має низьку самооцінку, мінімум упевненості, не має внутрішнього стрижня, дуже важко розпізнати маніпуляцію. Щоб відстежити це, треба мати усвідомленість. Потрібно звертати увагу на психологічні та фізичні відчуття. Перший сигнал − дискомфорт у тiлi та напруга, які виникають у контакті з маніпулятором. Це може проявлятися по-різному: в особливо тривожних людей пришвидшується серцебиття, дихання, посилюється потовиділення. Якщо людина відстежує це, але їй складно заперечувати і відстоювати свої межі, варто взяти паузу і хоча б сказати: «Мені треба подумати». За цей час є можливість зрозуміти, чи потрібно тобі те, що пропонують, чи можеш ти це зробити.

Також можна запитати прямо: «Чого ти хочеш? Я розумію, що ти мною маніпулюєш, скажи прямо, що тобі потрібно». Це вибиває з колії, тому маніпулятор, який не звик до такого, відступає і розуміє, що номер не пройшов.

Чому люди стають маніпуляторами

Альона: Несвідомий маніпулятор − практично кожен другий з нас. Ми вдаємося до цього, бо не розуміємо, як інакше отримати бажане. Ми не звикли до здорового способу контакту, де можемо прямо озвучити свою потребу. Для цього треба бути впевненим, відчувати свої межі та поважати межі іншої людини − тоді ми зможемо діяти прямо.

Часто несвідомими маніпуляторами стають діти директивних батьків, від яких дуже багато очікували. Оскільки діти не могли всього цього дати, вони навчилися за допомогою маніпуляцій обходити конфронтацію. Їм страшно попросити прямо, бо залишився страх, що їм зроблять щось погане і вони буду переживати негативні емоції.

Маніпулятор впливає на інших через почуття страху, сорому і провини, але робить так через ті самі причини − йому страшно і соромно діяти прямо. «Якщо попрошу, а мені відмовлять, мені буде соромно. Значить, я неважливий і непотрібний». Через небажання зіткнутися з виною і страхом ми обираємо непрямі шляхи взаємодії. Ці почуття переживаються важко, але з ними важливо взаємодіяти, щоб вийти на новий якісний рівень контактів з людьми та усвідомлення себе.

Вправа для підвищення впевненості та самооцінки

Аби не піддаватися на маніпуляції, треба працювати над впевненістю та самооцінкою. Якщо людина не має змоги піти на психотерапію, варто скласти список своїх сильних сторін. Розпишіть усі позитивні якості, а також створіть окремий список досягнень за останні 5 або 10 років залежно від віку. У цьому списку мають бути не тільки робочі досягнення, а й ментальні, спрямовані на розвиток себе як особистості, наприклад: «Я зміг почати жити окремо від батьків» або «Я змогла розлучитися з чоловіком, який мене використовував», «Я зміг створити класну сім’ю».

Також варто створити список ваших базових цінностей, наприклад: «Я ніколи не дозволю нахабства у свій бік», «Я не дозволю використовувати себе». Це все те, чого ви точно робити не хочете і не будете. Що краще ви себе розумієте, то простіше буде розуміти, коли вами маніпулюють, і протистояти цьому.

Що почитати


Гюстав Ле Бон «Психологія мас»

Бернар Вербер «Книга, яку читають всі. 384 неочікувані істини»

Ерік Берн «Ігри, в які грають люди»

Ілюстрації: Giphy.com