У 14-му (досить парадоксальному) епізоді подкасту «Простими словами» обговорюємо почуття відторгнення. Чому діти, яких відштовхували, виростають тривожними? Що саме ми відчуваємо, коли нас відштовхують? Як переживати це почуття та перетворювати у щось хороше? Марк розповідає історію про парадідли та панк-гурт, а Ілля нарешті «наздоганяє» жарт про свято Стрітення.

Слухайте на зручній платформі:

Відторгнення – одна з базових схем взаємодії з іншими. Воно завжди символізує потребу людини «вторгнутися» кудись. Простими словами, відторгнення пов’язане з нашими бажаннями: чого саме ми хочемо у цій ситуації? Перше, що можна зробити – це помітити себе у цьому відчутті, лише тоді можна зрозуміти, як з ним поводитися.

Як відчуття відторгнення може переживатися через почуття сорому, провини чи страху. Це комплекс емоцій. Часто люди плутають відторгнення з відчуттям покинутості. Але бути покинутим – це фраза «Я не можу з тобою бути». А відторгнення: «Я не хочу тебе тут бачити».

Відторгнення може бути токсичним і побутовим. Токсичне відторгнення – це коли людина живе з постійним підсвідомим відчуттям, що вона небажана. Є поняття «травма відторгнення». Наприклад, тато хотів сина, а народилася донька. Він може відкрито чи приховано відштовхувати від себе дитину. Тоді в неї може сформуватися таке саме ставлення до себе, яке вона переносить на стосунки з іншими. «Я нікому не потрібна. Мене не хочуть тут бачити».

Побутове відторгнення – це коли ми хочемо туди, де нас не чекають. Це можуть бути невзаємні романтичні стосунки, робота, дружба. Ми не відповідаємо очікуванням інших людей чи певній ситуації.

Чому діти, яких відштовхували, виростають тривожними? Що саме ми відчуваємо, коли нас відштовхують? Як переживати це почуття і перетворювати у щось хороше? Слухайте у 14-му епізоді подкасту «Простими словами».

Що подивитися на цю тему?

«Голий барабанщик».

Це фільм про хлопця, якого «викинули» з рок-гурту, який він сам створив, і про його бажання втерти цим хлопцям носа в майбутньому. Частково перегукуються з історією Дейва Мастейна, якого вигнали з Metallica. Після цього він створив культовий гурт Мegadeth.

Що почитати на цю тему?

Всеволод Нестайко «Тореадори з Васюківки».

Третя частина цієї книги зветься «Таємниця трьох невідомих, або Повість про те, як посварилися Іван Васильович з Павлом Денисовичем і що з цього вийшло». Основний конфлікт книги там побудований якраз на відторгненні одним персонажем іншого.

У наступному епізоді Марк та Ілля обговорять відчуття приниження.


Послухати повну бесіду з поясненнями на життєвих прикладах можна в APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD або GOOGLE PODCASTS. Нові випуски виходять щочетверга.

У ЦЬОМУ ЕПІЗОДІ:

10:00 – Історія Марка про панк-гурт і відторгнення

15:45 – Для чого людям відторгнення

24:30 – Різниця між відторгненням і покинутістю

29:00 – Дитяча травма відторгнення

46:20 – Як усвідомити й пережити відторгнення, висновки

59:30 – Рекомендації

Подкаст «Простими словами» – серія розмов про психологію від The Village Україна. Перший сезон присвячено емоціям. Ведучі подкасту: редактор The Village Україна Марк Лівін і психолог, сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

Чи справді від любові до ненависті один крок? До чого тут потяг?Розповідаємо в попередньому випуску

Слухати

Продюсер: Костя Гузенко

Верстка та дизайн: Анна Шакун

Обкладинка: Даша Коровіна

Ведучі: Марк Лівін та Ілля Полудьонний