У рубриці «Посилання» The Village Україна розповідає про сервіси, сайти, сторінки, телеграм-канали та блоги, варті вашої уваги.

AirVisual

Лінк

Додаток вимірює індекс якості повітря у місті – назву можна ввести вручну чи надати доступ до локації через телефон. Через AirVisual можна простежити якість повітря в окремих районах міста, області чи навіть регіонів світу – додаток працює у вигляді мапи світу з даними, які постійно оновлюються. Наприклад, на Мінському масиві станом на 14:30 індекс становить 155, а в Пекіні – 156. У розділі Ranking можна побачити світовий рейтинг міст, у яких найвищим та найнижчим рівнем забруднення повітря.

Як зрозуміти, де повітря чисте, а де ні?

AirVisual показує різні рівні забруднення повітря: зеленим позначають нормальний індекс повітря, від червоного до фіолетового – райони з високим рівнем забруднення, який є загрозою для організму людини.

Рівні якості повітря

Зелений: 0-50 задовільний

Якість повітря задовільна і не несе жодного ризику. Рекомендується провітрювати приміщення.

51-100 помірний

Чутливі люди повинні уникати активного відпочинку, оскільки це може викликати загострення респіраторних хвороб.

101-150 нездоровий для чутливих груп

Ризик отримати подразнення слизових оболонок та дихання не лише у чутливих.

151-200 нездоровий

Підвищена ймовірність несприятливих наслідків та загострення проблем із серцем та легенями, особливо серед чутливих груп.

201-300 дуже нездоровий

Усі групи людей матимуть помітні симптоми від якості повітря. Чутливі групи відчуватимуть знижену витривалість під час фізичної активності. Їм рекомендують залишатися у приміщенні.

310-500 небезпечний

Високий ризик сильного подразнення слизових оболонок та загострення симптомів, які можуть призвести до інших захворювань. Кожен повинен залишатися у приміщенні та уникати фізичних вправ.

Додаткові функції

Натиснувши на конкретний район, можна отримати розширені дані: температуру, вологість, напрямок та швидкість вітру. Також є прогноз погоди та якості повітря на сім днів.

Крім того, AirVisual дає поради, що робити, щоб зменшити вплив смогу на здоров’я. Наприклад, одягати маску, уникати фізичної активності на вулиці та використовувати кондиціонери у приміщеннях.

AirVisual може надсилати вам сповіщення зі свіжими даними про якість повітря у вашому місті. Крім мобільного додатку, ресурсом також користуватися онлайн у браузері.


Telegram-бот «Індекс якості повітря у Києві»

Лінк

У Telegram створили бота, який визначає індекс якості повітря у Києві, Борисполі та Ірпіні. Він показує якість повітря в окремих районах Києва та пояснює, наскільки сильним є забруднення. Доступні шість районів міста: Оболонь, Поділ, Позняки, Голосієво, Солом’янка та Борщагівка.

Як зазначають розробники, бот вимірює якість повітря за американським стандартом EPA, який контролює забруднення та шкідливість повітря для людей та навколишнього середовища.

Функції бота простіші, ніж додатку AirVisual: після початку його роботи потрібно обрати район чи надіслати свої координати. Тоді бот надсилає дані щодо забруднення повітря.

Бот надсилатиме застереження, якщо індекс переходитиме у зону ризику для здоров’я людини.