З 9 січня до 17 лютого для українських ветеранів і ветеранок військової служби проведуть безплатну онлайн-школу публіцистики «Голос війни» від громадської організації «Інтерньюз-Україна». Під час неї захисникам допоможуть завдяки письму пережити психологічні наслідки війни, навчать їх фіксувати свої спогади, враження та думки в літературній і репортажній формах, що допоможе людям почути справжні «голоси війни». Податися на школу можна до 23 грудня, учасників повідомлять до 26 грудня.

Узяти участь в онлайн-школі зможуть 20 учасників. Навчання відбуватимуться двічі на тиждень: усього 16 літературних студій і гостьових майстер-класів від відомих письменників, публіцистів і репортажистів. Допомагатимуть учасникам працювати з текстами професійні ментори: сучасний український письменник Любко Дереш і кандидатка історичних наук, авторка курсу «Школа копірайтера», копірайтерка з 20-річним досвідом Еліна Слободянюк. 

З найкращих творів (за згоди авторів) укладуть онлайн-збірку та перекладуть її англійською мовою для світових медіа.

«Нам важливо чути тих, кому ми завдячуємо життям. Не потрібно чекати перемоги України, щоб оцінити ті чи інші події. Тексти можуть стати дуже важливою терапією. Адже кожне есе про біль дає шанс притупити його. Кожна оповідь про сенс допомагає віднайти його», – кажуть організатори школи.

Коли: онлайн із 9 січня до 17 лютого 2023 року.

Для кого: для українських захисників і захисниць у статусі ветеранів, звільнених полонених і тих, хто за станом здоров’я не може продовжити службу.

Дедлайн: 23 грудня 2022 року.

Першу школу «Голос війни: історії ветеранів» провели у 2017 році. Двомісячний літературний курс пройшли 30 захисників і захисниць. З їхніх текстів уклали збірку спогадів про війну. Серед лекторів були: Сергій Жадан, Євген Положій, Володимир Єрмоленко, Катерина Бабкіна, Роман Вінтонів, Роман Зіненко та інші письменники й журналісти.

Проєкт утілює громадська організація «Інтерньюз-Україна» завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

Заповнити форму для участі

Матеріал підготовлено за підтримки ГО «Інтерньюз-Україна»