В умовах сьогодення вміння вчасно надати першу домедичну допомогу або правильно накласти турнікет – не примха часу, а життєва необхідність. Повномасштабна війна вносить свої корективи в дозвілля, тому врятувати життя співвітчизнику після ракетної атаки в цивільному місті чи в умовах вуличних боїв подекуди може бути важливіше, ніж обговорювати касові збори Poor Things. Зібрали для вас 10 ініціатив, які практикують лайфсейвінг.

 Не треба глибоко занурюватися в теми важливості домедичної допомоги й тим паче тактичної медицини, щоб зрозуміти, що життя – небезпечний процес, як мінімум через те, що Росія досі існує. Навіть якщо небезпек для українців було б менше, їх неможливо виключити повністю. Якщо поранений/постраждалий не отримає допомогу від першого, хто буде на місці події, то якою б обладнаною не була лікарня і які б професіонали його там би не чекали, він банально може туди не доїхати живим. Поруч із нами звичайні люди, а не рятувальники з обладнанням і ліками. Тому й життя постраждалого у випадках травми або деяких медичних станів також у руках звичайних людей, які обов’язково мають вміти надавати допомогу на догоспітальному етапі. Рятують люди

— Інструктор Костенко для The Village Україна

База перед початком, або акроніми, до яких ви повернетеся, обираючи курс

TCCC – Tactical Combat Casualty Care. Спеціалізована медична програма, розроблена для підготовки військових, яка зосереджується на наданні допомоги пораненим на полі бою

MARCHE – Massive hemorrhage. Airway. Respiration. Circulation. Head injury / Hypothermia. Алгоритм дій, що є ключовим компонентом концепції TCCC і вказує на найбільші ризики для постраждалого і хронологію, за якою цим ризикам необхідно протидіяти.

ASM – All Service Members. Навчальна програма з тактичного бойового догляду за потерпілими для всіх військовослужбовців

STB – Stop The Bleeding. Міжнародний протокол, розроблений Американською Колегією Хірургів (ACS), призначений для контролю та зупинки кровотеч

NAEMT – National Association of Emergency Medical Technicians. Національна асоціація екстрених медичних техніків США

УМВА – Українська військово-медична академія

BLS – Basic Life Support. Алгоритм надання першої допомоги при невідкладних станах, метою якого є значно підвищити шанси потерпілого на виживання. Протокол BLS загальноприйнятий у більшості країн світу

CAT – Combat Application Tourniquet. Певно, найвідоміший кровоспинний турнікет. З 2005 року був введений в експлуатацію в армії США. Сьома генерація є останньою та найбільш досконалою версію CAT.

«Колесо»

Навчально-тренувальний центр тактичної медицини, що базується в Києві та проводить інтенсиви з домедичної допомоги для військових і цивільних за ТССС, переклад MARCH.

Вартість: безплатно

Записатися / Обрати тренінг

Instagram

2402 Foundation

Фонд 2402 виник на початку великої війни з ініціативи журналістів і став ресурсом для надання екстреної допомоги колегам. Проводить регулярні безплатні безпекові тренінги для представників громадського сектору, що працюють у зоні воєнних дій. Так, триденний HEFAT [Hostile Environment and First Aid Training – ред.] від 2402, де навчають тактичної медицини, домедичної допомоги, мінної та цифрової безпеки проводять для представників громадського сектору щотижня, з пʼятниці до неділі.

Вартість: завдаток у розмірі 1500 гривень (повертається в повному розмірі після проходження всього курсу)

Записатися / Обрати тренінг

Instagram

«Соломʼянські котики»

Той самий благодійний фонд, що допомагає захисникам, рятувальникам і цивільним. Фокусуються на тактичній медицині та розмінуванні. Мають навчальний центр тактичної медицини та домедичної допомоги [сертифікований NAEMT – ред.]. Команда інструкторів сертифікована NAEMT, Європейською радою реанімації та бере участь у медичних евакуаціях разом з «Госпітальєрами». 

Дату найближчого тренінгу можна дивитися на сторінках організації в соцмережах.

Вартість: Благодійний внесок, сума внеску залежить від обраного курсу.

Записатися / Обрати тренінг

Instagram

Pulse

Організацію створили для порятунку життів українських військових шляхом проведення безплатних тренінгів із тактичної медицини й усебічної медичної підтримки Сил Оборони.

Вартість: безоплатно (лише для військових)

Записатися / Обрати тренінг

Instagram

«Госпітальєри»

Медичний батальйон «Госпітальєри» працює на фронті з початку війни у 2014 році. Їхні екіпажі щодня проводять десятки евакуацій майже по всій лінії фронту. Навчають тактичної медицини з 2015 року та домедичної допомоги з 2018 року. Інструктори сертифіковані NAEMT (Американською Національною асоціацією екстрених медичних техніків), УВМА (Українською військовою медичною академією).

Вартість: залежить від обраного курсу

Записатися / Обрати тренінг

Instagram

Центр готовності цивільних

Проєкт «Благодійного фонду Сергія Притули», основна мета якого навчити цивільне населення базової військової підготовки та надати навички, необхідні в умовах війни. В Україні працює 86 осередків у 19 областях. Потрапити на тренінг можна за реєстрацією, заповнивши форму вашого міста-осередку.

Вартість: благодійний внесок у вільному розмірі

Записатися / Обрати тренінг

Instagram (Київ)

Інструктор Костенко

Медикиня Ірина Костенко в такмеді вже 10 років. З початку війни 2014 року проводила навчання з військовими на Донбасі, тепер навчає, як рятувати життя і цивільних, і військових. У 2021-му Костенко разом з однодумцями реалізували проєкт «Реаніметро». Тоді на 19 станціях київської підземки з'явилися дефібрилятори й аптечки.

Вартість: 1450 гривень для цивільних, безоплатно для військових

Записатися: через Google-форму в соцмережах медикині

Instagram

«Пульс»

Тренінги медико-евакуаційного підрозділу «Пульс». Добровольча група медиків працювала на сході України разом із 72-ю бригадою. За відносно короткий період до ротації групі вдалось урятувати понад 200 військових. Тепер вони проводять тренінги для військових і цивільних.

Вартість: 1000 гривень. Кожен внесок іде на забезпечення безплатних тренінгів для військових

Записатися / Обрати курс

Instagram

Fast

Сертифікована компанія, заснована у 2014 році, яка проводить тренінги та надає послуги консалтингу в галузі першої допомоги, протипожежної та виробничої безпеки й поставляє обладнання необхідне для порятунку людських життів. Надає можливість онлайн-тренінгів і корпоративних занять. Найбільший у країні провайдер навчання з першої допомоги.

Вартість: залежить від обраного курсу

Записатися / Обрати курс

Instagram

Save a Life

«Ми не хочемо, щоб вам доводилося рятувати людей кожного дня. Але ми точно хочемо, щоб ви це вміли» – саме так мотивують створення курсів домедичної допомоги в самій команді. Вчать рятувати людей із 2020 року.

Вартість: базовий курс 1500 гривень

Записатися / Обрати курс

Instagram