Архітектуру називають монументальним літописом життя, завдяки будівлям можна судити про людей, котрі живуть в конкретний час, про їх світогляд, смаки. Та чи архітектура - це самі лише будівлі? Та що про нас здатна розповісти сучасні споруди? Редакція The Village Україна та TEDxKyiv зібрали цікаві факти про архітектуру та незвичні будівлі з доповідей конференції TED.

Цілюща архітектура

Будучи студентом-архітектором, Майкл Мерфі потрапив на лекцію видатного діяча з захисту здоров'я бідних у світі, доктора Пола Фармера, який говорив про архітектуру та будівлі, що сприяють поширенню хвороб і здатні провокувати проблеми на рівні епідемій. Це наштовхнуло Майкла на ідею - створити “архітектуру, що зцілює”. І йому вдалося!

Еко-житло зі смітника

Скільки ми щодня викидаємо непотребу? Будівельник Ден Філліпс запевняє - немає непотрібних речей, є нерозуміння як їх використати. Як доказ Ден демонструє свої будинки у Техасі, збудовані на 70-80% з речей, котрі люди викинули на смітник.

Хто будує? Ви!

Завдяки соціальним медіа, відгуки жителів сягають вух архітекторів ще до того, як будівлю здаються в експлуатацію. Тож, що в результаті? А те, що ми таким чином беремо участь у їх проектуванні. У захопливій і місцями кумедній промові архітектор Марк Кашнер розповідає нам про останні 30 років історії архітектури, щоб довести: громада - більше не осторонь архітектури, вона - її співавтор.

Будівлі, що мусять розповідати історії

“Архітектура та будівлі - це простір історій: історій людей, які живуть у них, людей, які працюють у них”, - каже архітектор Оле Шерен. У своїй TED-доповіді Оле запрошує на віртуальну екскурсію до 5 своїх будівель - від перекрученої вежі в Китаї до плавучого кінотеатру в океані в Таїланді, котрі “розповідають свої історії”.

Органічна архітектура

Доповідач TEDxKyiv, архітектор Гліб Усаковський розповідає про новий принцип будівництва будинків - “органічний”, тобто такий, що максимально вписується у ландшафт. Так, будинок біля пагорба може повторювати його обриси, а кімнати можуть мати не чотирикутну форму, а, наприклад, імітувати відсіки у раковині равлика. На думку Гліба, в таких будівлях і жити гармонійніше.

Місія – виростити дім

– Чи ми можемо вирощувати будинки?

– Так.

– А нащо?

– Тому що ми можемо!

Експресивний Мітчед Джоакус йде ще далі в розумінні органічності архітектури і представляє своє бачення екологічного житла. Архітектор та дизайнер говорить про вирощування будинків із рослин та навіть клітин тваринного походження.

Місце, де народжується музика

Думаєте, архітектура – це лише щось із світу цегли, скла та бетону? Музикант Девід Берн на основі свого багаторічного досвіду виступає з ідеєю, що місце, де звучить музика, і творить її. Його доповідь - про те, що саме архітектура і простір, що нею формується, найбільше вплинули на створення різних музичних стилів.

Текст: Міла Арсенюк, Марія Жданова