Існує думка, що неприємний запах із рота пов’язаний із певною їжею та проблемами із зубами. Але це не єдині причини.

Запитуємо в сімейної лікарки, що спричиняє неприємний запах із рота, про що свідчать різні види запаху й до якого лікаря звернутися, щоб позбутися цієї проблеми.

Марина Сікорська

сімейна лікарка, керівниця медичного центру «Педіатрія з любов’ю»


Які причини запаху з рота

Запах із рота називають галітозом. Найчастіше він виникає внаслідок розмноження бактерій у ротовій порожнині. Вони виділяють речовини, які містять у своєму складі компоненти із сіркою. А вона своєю чергою спричиняє неприємний запах.

  1. Стоматити, карієс, гінгівіти, тобто запалення ясен. Це найпоширеніші причини запаху з рота.
  2. Гайморит або інші запалення в носовій порожнині. Через нежить людина може спати з відкритим ротом, тому в неї пересихає слизова оболонка. А суха ротова порожнина – це середовище для росту бактерій, які спричиняють неприємний запах.
  3. Ангіна та хронічний тонзиліт, тобто ураження мигдаликів.
  4. Поганий догляд за зубами, що негативно впливає на стан ротової порожнини. Якщо людина не вичищає залишки їжі й зубний наліт, то в неї може виникнути специфічний запах. Продукти з різким запахом, як-от виноград, цибуля та часник, а також алкогольні напої можуть викликати запах із рота.
  5. Захворювання шлунково-кишкового тракту.

Про що свідчать різні запахи з рота

Є декілька різновидів неприємного запаху – солодкий, кислий, запах ацетону – і кожен із них вказує на певну проблему.

Солодкий запах, як правило, свідчить про патологію печінки чи гепатит, у той час, як кислий може бути спричинений підвищеною кислотністю в шлунково-кишковому тракті. Також кислий запах може вказувати на печію чи болі у стравоході.

Запах ацетону зазвичай означає наявність ацетонемічному синдрому або цукрового діабету. Такий запах також може виникнути через зневоднення, порушення харчування й захворювання шлунково-кишкового тракту.

Як самостійно зрозуміти, що у вас є запах із рота

Зробити це самостійно складно. Однак людина може розпізнати наявність запаху за смаковими відчуттями. Якщо після пробудження в роті є гіркий або кислий присмак, то це може вказувати на захворювання шлунково-кишкового тракту, яке є причиною запаху в роті. Тоді потрібно звернутися до сімейного лікаря, який поставить загальний діагноз і визначить першопричину.

Як позбутися запаху з рота

Коли сімейний лікар зібрав анамнез і визначив, чому виникає запах із рота, він назначає лікування в залежності від причини.

Якщо в людини є карієс чи порушення мікрофлори ротової порожнини, то сімейний лікар відправляє її до стоматолога. Він допоможе позбутися тих стоматологічних проблем, які викликають неприємний запах.

Якщо причина в захворюваннях кишково-шлункового тракту, то лікар направляє людину до гастроентеролога, який коригує її харчування та призначає лікування. Тоді позбувшись цієї причини, ви позбудетеся і неприємного запаху з рота.

Для того, щоб робота шлунково-кишкового тракту була збалансованою, необхідно харчуватися в один і той самий час і мати три повноцінні прийоми їжі на день. Для сучасного світу це дуже важко, тому кожному потрібно підібрати той графік, який буде комфортним. Але в людини точно повинно бути мінімум три повноцінні прийоми їжі на день. Якщо в людини є серйозніші проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то спеціаліст може виписати певні препарати й назначити лікування.

Також обов’язково потрібно випивати достатню кількість рідини, щоб зволожувати ротову порожнину й шлунково-кишковий тракт. У нормі людина повинна пити приблизно 30 мл рідини на кілограм маси тіла.

У випадку, коли причиною неприємного запаху є незбалансований раціон і неправильний догляд, сімейний лікар робить акцент на цих проблемах і також корегує харчування.

Якщо причина запаху з рота – бактеріальний гайморит, то його потрібно лікувати антибіотикотерапією. У випадку, коли пересихає слизова носа й це спричиняє неприємний запах, її варто зволожувати сольовим розчином. Якщо це вірусна інфекція, то через 5–10 діб нежить зникне й, відповідно, запах із рота також. А хронічний нежить та алергічний риніт треба лікувати протизапальними краплями.

Важливо слідкувати за вологістю і температурою приміщення, бо це впливає на стан наших слизових оболонок. Тому вологість повинна бути не менше 50–70%, а температура повітря – 22–24 градуси.