У рейтингу свободи преси Україна піднялася на 18 позицій, як порівняти з 2023 роком, згідно з рейтингом Всесвітнього індексу свободи преси 2024 (World Press Freedom Index).

У 2023 році Україна займала 79 місце в рейтингу свободи преси, а цьогоріч посіла 61 місце зі 180. Україна піднялася в рейтингу, оскільки мала «великий вплив на екосистему ЗМІ й безпеку журналістів», зазначають у звіті.

Рейтинг свободи преси очолили Норвегія, Данія, а також Швеція, яка знаходиться на третьому місці рейтингу, де раніше була Ірландія. Також свободу преси «випробовують» в Угорщині (67 місце), Мальті (73 місце) і Греції (88 місце), які мають найнижчий рейтинг серед країн ЄС.

Серед європейських країн ситуацію з пресою оцінили як «складну» в Сербії (98 місце), Албанії (99 місце) й Грузії (103 місце), яка минулого року посідала 77 місце. Польща посіла 47 місце в рейтингу, Молдова – на 31, а Румунія – на 49.

У рейтингу свободи преси Росія посідає 162 місце, а Білорусь – 167. Найгірша ситуація в Північній Кореї, Афганістані, Сирії й Еритреї.

 

У лютому «Репортери без кордонів» закликали уряд України зупинити телемарафон «Єдині новини» й повернутися до конкуренції, щоб зміцнити медіаплюралізм.

Керівниця «Репортерів без кордонів» у Східній Європі й Центральній Азії Жанна Кавельє відзначає, що телемарафон був ефективним у протидії російській дезінформації, але зараз він «застарів».