Усі офіційні заяви МЗС, які стосуються українців за кордоном, з 19 квітня озвучуватиме ШІ-аватар, повідомляє Forbes із посиланням на джерело в МЗС.

Зазначають, що використання ШІ може розвантажити живого речника під час резонансних подій, які вимагають довгих включень. Натомість речник буде й надалі спілкуватися зі ЗМІ у форматі інтерв’ю. Раніше такі події коментував консульський речник, згодом ці обов’язки перейшли до речника МЗС.

Аватар розмовлятиме англійською й українською. На відео додаватимуть спеціальний QR-код, за яким люди зможуть перейти на офіційну сторінку МЗС із заявою. Це необхідно, щоб уникнути поширення фейків.

Громадська спілка Nazovni Tech у співпраці з ГО The Game Changers розробляла аватар близько місяця. Вартість розроблення могла коштувати від пʼяти до десяти тисяч доларів, каже півзасновник GovTech-компанії Strimco Роман Ланський. У МЗС зазначили, що розроблення профінансували спонсори, а не держава.

З лютого 2024 року відомство МЗС використовує нейронні мережі для озвучування офіційних звернень на сторінках у соцмережі Х французькою, іспанською, португальською й арабською, каже очільник МЗС Дмитро Кулеба.

 

Понад 40% опитаних українців сумніваються, що можуть розпізнати текст, створений штучним інтелектом. Лише 20% українців стверджують, що відрізняють текст, написаний програмою на основі ШІ. Понад третина опитаних довіряє тексту, згенерованому штучним інтелектом, тимчасом як 25% – ні.