У Львові виконали найбільшу в Україні кількість пересадок органів за перший квартал 2024 року, пише Український центр трансплант-координації.

Лікарі виконали 131 трансплантацію органів. Серед них 39 здійснили в Першому медичному обʼєднанні Львова, 23 операції – у Київському науковому центрі хірургії та трансплантології імені Олександа Шалімова, а також провели 15 трансплантацій в Інституті серця МОЗ України.

Наразі 67% від усіх трансплантацій – це посмертне донорство. Зараз у національному листі очікування на трансплантацію перебувають 3 013 пацієнтів. Серед них пересадки нирки потребує 1 961 людина, печінки – 477, серця – 455.

 

В Україні провели 585 трансплантацій органів упродовж 2023 року. Уперше провели три нові види трансплантацій, зокрема, трансплантували підшлункову залозу, виконали спліт-трансплантацію печінки (донорський орган розділили й пересадили двом реципієнтам), а також здійснили пересадку легень.

   

Уряд ухвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові й компонентів крові до 2028 року. Згідно зі стратегією, людям не потрібно буде шукати донорів крові, щоб отримати медичну допомогу. До здачі крові заохочуватимуть молодь і підлітків, зокрема будуть проводити заходи для популяризації донорства в школах й університетах, кажуть у міністерстві.