Українську академію друкарства й Миколаївську астрономічну обсерваторію реорганізують, повідомило Міністерство освіти і науки України.

Українську академію друкарства (УАД) приєднають до Львівської політехніки, де вона стане окремим факультетом. Освітню й наукову діяльність академії продовжать, а її непрофільні програми поєднають зі схожими програмами в університеті.

Студенти академії, які вже розпочали навчання, продовжать його за обраними спеціальностями й освітніми програмами зі збереженням форми фінансування, вартості контракту або бюджетного місця.

Приєднання УАД дозволить розвинути інститут, зокрема залучати додаткове фінансування для досліджень, посилити кадровий потенціал і розширити матеріально-технічну базу, каже міністр освіти України Оксен Лісовий.

В академії реорганізацію не підтримують. 21 березня студенти вийшли на мирний протест щодо збереження автономії навчального закладу. 

Миколаївську астрономічну обсерваторію приєднають до Головної астрономічної обсерваторії НАН України. Заклад реорганізують з повним збереженням кадрового складу, наявного фінансування зі сторони НАН і МОН України, а також матеріально-технічної бази.

   

У лютому Кабмін ухвалив постанови про реорганізацію Інституту фізичної оптики імені Ореста Влоха у Львові, Науково-дослідного інституту українознавства в Києві й Української інженерно-педагогічної академії в Харкові.

 

Читайте про те, навіщо об’єднувати університети, яких три типи ЗВО з’являться в Україні і як працюватиме система грантів на навчання.