Комітет Верховної Ради пітримав перейменування Броварів, повідомив депутат Роман Лозинський.

Місто Бровари на Київщині хочуть перейменувати на Броварі. Оскільки на картах 18 століття місто позначали саме як Броварі, але згодом закінчення змінили з «і» на «и».

Міський голова Ігор Сапожко не підтримав рішення, оскільки вважає, що під час прийняття решення не врахували думки науковців, які надали висновки щодо збереження назви міста Бровари. Він також додав, що направив звернення до голови Верховної Ради України й народних депутатів із вимогою переглянути рішення.

Перейменувати Бровари на Броварі запропонували у 2023 році. Тоді Національна комісія зі стандартів державної мови представила перелік із майже 1400 населених пунктів у 24 областях, назви яких не відповідають стандартам державної мови.

Загалом Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав перейменування 109 населених пунктів. Зокрема, Павлоград на Дніпропетровщині стане Матвіїв, а Синельникове – Ріднопіллям.

 

У лютому перейменували Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних Сил України. В опитуванні щодо Повітрофлотського проспекту, яке проводили в застосунку «Київ Цифровий» у грудні 2023 року, взяли участь понад 38 тисяч людей. Серед них 90% підтримали нову назву на честь Повітряних сил. Її також рекомендувала робоча група з питань перейменування.

Фото: Броварська міська рада