Співзасновник і дизайнер «Агентів змін» Олександр Колодько розробив дизайн меморіальних таблиць для загиблих захисників і цивільних.

Колодько отримав запит створити дизайн меморіальної таблиці для Києва. «Департамент архітектури КМДА отримав задачу створити стандарт меморіальних табличок. Вони взяли за взірець приклади зі Львова й вирішили затвердити. Я вирішив подумати про те, як би робив на свій розсуд», – каже Колодько.

Оформлення:

Олександр Колодько пропонує візуально розділити таблиці. Зокрема меморіальні таблиці для військових можна оформити шрифтом UAF Memory, а для цивільних – Proba Nav2. Також у памʼятних таблицях для військових пропонує додавати символ роду військ, а для цивільних використовувати Малий державний герб.

Елементи:

На таблицях повинна бути прив’язка до місця або пояснення, чому вона встановлена саме тут, нагороди й відзнаки, ім’я й прізвище, позивний і підрозділ для військових, а також вік людини, щоб «осягнути не просто дати, а наскільки молоді були люди».

Вони повинні мати додатковий текст про обставини смерті, QR і короткий лінк. «Дуже хотілося уникнути формату з фото в рамці чи обрізане десь по центру, бо вони нагадують надгробки, натомість за прикладом Дніпра, більш людяно виглядають фото до краю формату», – додає Колодько.

Матеріал й технологія

Дизайнер вважає, що найбільш нейтрально виглядатимуть алюмінієві таблиці. На них не має бути зайвих «прикрас» з мармуру, які роблять їх занадто масивними.

 

У жовтні затвердили вигляд і порядок встановлення меморіальних таблиць загиблим захисникам у Львові. Таблиці пропонують виготовляти з металу й висікати на них лазером портрет і надписи, а також використовувати прозоре оргскло.

   

Редакція The Village Україна поспілкувалася з історикинею, активісткою, культурною менеджеркою й керівницею патронатної служби «Азову» про роль військового цвинтаря, меморіалів і різні підходи до збереження пам’яті.

Фото: Олександр Колодько