Команда Мінцифри візьме участь у пілотному проєкті Європейського гаманця цифрової ідентифікації, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У проєкті тестуватимуть транскордонну взаємодію «Дії», зазначає Федоров. Після запуску пілотного проєкту цифрового гаманця українці зможуть використовувати «Дію» в країнах ЄС, а європейці – цифрові гаманці в Україні.

Європейський парламент планує створити гаманець цифрової ідентифікації EUDI. Завдяки цифровим гаманцям можна відкрити банківський рахунок онлайн, мати доступ до водійських посвідчень у телефоні, використовувати електронний підпис, а також отримувати електронні медичні рецепти.

Країни, які залучені до програми, повинні продемонструвати свої національні гаманці впродовж двох років. Тестування прототипів планують завершити до квітня 2025 року. Україна стала єдиною державою, яка візьме участь у формуванні електронної ідентифікації в Європейського союзу без членства в ЄС.

 

У «Дії» зроблять відкритий код, завдяки якому технології застосунку зможуть експортувати в інші країни. Світові розробники зможуть проаналізувати особливості застосунку й вивчити його роботу, щоб розробляти суміжні сервіси або мікросервіси.