У Франції право на аборти вперше у світі закріпили на конституційному рівні, повідомляє Reuters.

Відповідне рішення підтримали 780 членів Національних зборів і Сенату Франції на спеціальному засіданні у Версалі, 72 виступили проти. Голосування закріпило в статті 34 французької конституції, що «закон визначає умови, за яких жінка має гарантовану свободу вдатися до аборту». Востаннє конгрес обох палат парламенту скликали у 2008 році.

Близько 80% французів підтримують дозвіл на аборти. Після ухвалення змін Ейфелеву вежу в Парижі освітили з гаслами «Моє тіло – мій вибір». «Ми посилаємо повідомлення всім жінкам: ваше тіло належить вам, і ніхто не може вирішувати за вас», – сказав премʼєр-міністр Габріель Атталь.

У Франції жінки мають законне право на аборт із моменту ухвалення закону в 1974 році. Але після рішення Верховного суду США скасувати конституційне право жінок на аборт у 2022 році французькі активісти прагнули, щоб Франція стала першою країною, яка закріпить це право у своєму основному законі, зазначає Reuters.

 

У березні 2023 року польську активістку засудили до восьми місяців громадських робіт за те, що допомогла іншій жінці зробити аборт. Це перший випадок у Польщі, коли за допомогу в перериванні вагітності вирок отримала саме активістка, а не член сімʼї чи лікар.