Мінекономіки підписало угоду про партнерство з американською компанією Palantir Technologies, яка використовуватиме штучний інтелект для розмінування територій України.

Для розмінування використовуватимуть асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir AIP у протимінній діяльності. Платформа опрацьовуватиме інформацію, а також надаватиме рекомендації стосовно процесів розмінування. Зокрема Palantir AIP зможе підібрати найбільш ефективний спосіб очищення конкретної ділянки території.

У межах угоди з Palantir Technologies планують розширити цифрові можливості для оцінювання земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками під час розмінування.

За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, наразі в Україні потенційно забрудненими є 156 000 квадратних кілометрів землі, а у зоні ризику перебуває понад шести мільйонів українців.

   

У січні Туреччина, Болгарія й Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами в Чорному морі, які загрожують судноплавству. У межах угоди планують розмінувати територіальні води Румунії, Болгарії й Туреччини їхніми власними засобами.